Zakończył się VI Szczeciński Konkurs Piw Domowych. Piwowarzy w tym roku rywalizowali w pięciu kategoriach: single polish hops pils, american saison, oatmeal stout, quadrupel/belgian dark strong ale oraz kwaśne piwo owocowe. Jeśli jesteście ciekawi szczegółowych wyników, zapraszam do rozwinięcia artykułu :).
W tym roku w konkursie wzięło udział aż 181 piw, w tym: 58 stoutów owsianych, 33 pilsy, 33 quadruple, 30 american saisonów oraz 28 piw w stylu fruit sour. W każdej kategorii konieczne były więc eliminacje i sędziowie mieli pełne ręce roboty. Do finału ostatecznie zakwalifikowano mniej więcej po 10 piw z każdego rodzaju. No dobra, nie trzymam Was dłużej w niepewności – najlepszymi piwowarami, docenionymi przez sędziów szczecińskiego konkursu, zostali:
Oatmeal Stout:
- Jan Gadomski – 42 pkt.
- Ireneusz Misiak – 38,75 pkt.
- Leszek Nitschke – 34,25 pkt.
- Michał Jakuszewski – 34,25 pkt.
- Grzegorz Burczak – 34 pkt.
- Paweł Baniel – 33 pkt.
- Łukasz Stańko – 32 pkt.
- Jonatan Młodziński – 31,25 pkt.
- Michał Mikina – 28,75 pkt.
- Oskar Kalkowski – 28,5 pkt.
- Szymon Synak – 21,25 pkt.
Single Polish Hop Pils:
- Łukasz Komorowski – 41 pkt.
- Szymon Niebudek – 40 pkt.
- Łukasz Śledziński – 37 pkt.
- Michał Jakuszewski – 35,2 pkt.
- Michał Kordek – 34,4 pkt.
- Szymon Kierszniowski – 32,2 pkt.
- Marcin Senderski – 30,8 pkt.
- Ireneusz Misiak – 26,6 pkt.
- Tomasz Podeszwa, Jakub Krupa – 25,6 pkt.
- Mariusz Bystryk – 24,4 pkt.
Owocowe kwaśne:
- Andrzej Miler – 44,4 pkt.
- Piotr Czarny – 42,2 pkt.
- Michał Jakuszewski – 41,6 pkt.
- Dawid Bobryk – 38,8 pkt.
- Łukasz Komorowski – 37,8 pkt.
- Łukasz Kryśkiewicz – 36,6 pkt.
- Szymon Minojć – 36,4 pkt.
- Maciej Osiński – 35,6 pkt.
- Artur Kaleta – 34,6 pkt.
- Szymon Synak – 33,6 pkt.
- Jan Gadomski – 33 pkt.
- Wojtek Gasek – 30,4 pkt.
Belgian Dark Strong Ale:
- Janusz Švach – 38,6 pkt.
- Marcin Senderski – 34,4 pkt.
- Leszek Nitschke – 33,8 pkt.
- Marcin Stefaniak – 33 pkt.
- Michał Kordek – 30,8 pkt.
- Andrzej Wójciak – 29,4 pkt.
- Jacek Stachowski – 29,2 pkt.
- Piotr Antolik – 28,8 pkt.
- Paweł Żywiecki – 28,4 pkt.
American Saison:
- Andrzej Wójciak – 37,6 pkt.
- Jarosław Reczek – 36,4 pkt.
- Michał Kordek – 36,4 pkt.
- Konrad Sworowski & Krzysztof Pronobis – 35,6 pkt.
- Robert Kamiński – 34,8 pkt.
- Łukasz Kawczyński – 33 pkt.
- Łukasz Rudnik – 33 pkt.
- Tomasz Podeszwa & Jakub Krupa – 32,2 pkt.
- Maciek Krynicki & Ziębowicz – 31,8 pkt.
Jednocześnie wiadomo już, że w 2018 r. w ramach kwaśnej kategorii oceniane będą lambiki z szeroko pojętymi dodatkami (zarówno z owocami, jak i np. z ziołami – trzeba będzie wyszczególnić dodatki oraz opisać efekt, jaki piwowar chciał uzyskać).
Jak pewnie zauważyliście w kategorii sour ale zwyciężył Andrzej Miler, który do swoich sukcesów chyba nas już przyzwyczaił. Browar Rockmill, którego piwowarem jest Andrzej, po ogłoszeniu wyników opublikował na Facebooku bardzo ciekawy wpis:
Czyżby była szansa na komercyjny kwas autorstwa duetu Andrzeja Milera i Łukasza Rokickiego? 🙂
Na koniec wszystkim laureatom serdecznie gratuluję sukcesu!