Najbardziej utytułowany szczeciński piwowar domowy – Andrzej Miler – zwyciężył w ogłoszonym w kwietniu konkursie w kategorii piwo szczecińskie. Wówczas zostały przetłumaczone i opublikowane historyczne zapiski zawierające recepturę piwa warzonego w Szczecinie.
Poza Andrzejem Milerem, który zajął I miejsce, na podium stanęli: Kamil Mamul (II miejsce) oraz Marcin Stefaniak (III miejsce). Zwycięskie piwo zostanie uwarzone w Nowym Browarze Szczecin. Ponadto zwycięzca w nagrodę otrzyma 500 zł oraz 25 kg słodu pilzneńskiego. Przypomnę, że historycznie zasyp górnofermentacyjnego piwa szczecińskiego składał się ze słodu pszenicznego, dodawano do niego także przyprawy: imbir, jałowiec oraz sól.
Zwycięzcy serdecznie gratuluję sukcesu i mam nadzieję, że uda mi się spróbować zwycięskiego piwa uwarzonego na szerszą skalę. Jak się okazuje, Andrzej Miler po raz kolejny pokazał kunszt swoich umiejętności :).