brew-1031484_800

Dziś, 7 marca, opublikowana została lista osób, którzy zostaną zaproszeni do Piotrkowa Trybunalskiego, na finał tegorocznej edycji Kuźni Piwowarów. Zwycięzcy w poszczególnych kategoriach drugiego etapu uwarzą swoje piwa w Browarze Jan Olbracht Rzemieślniczy, po czym zostanie wybrane najlepsze z uwarzonych piw. Autor zwycięskiej receptury zostanie nagrodzony. 

Reklama

Wyniki I etapu Kuźni Piwowarów 2016 wg kategorii:

A. American Wheat:

  • Mariusz Marek
  • Rafał Słomczewski
  • Wojciech Karcz
  • Mateusz Cichal (Rezerwowy)

B. Fruit Ale:

  • Marcin Senderski
  • Tomasz Dudziński
  • Dawid Pietkiewicz
  • Piotr Przymusiak (Rezerwowy)

C. Saison:

  • Kamil Morawski
  • Paweł Ziębowicz – ze Szczecina!
  • Wiktor Staszewski
  • Grzegorz Kwaśniak (Rezerwowy)

D. Red IPA:

  • Filip Guilherme
  • Janusz Mocarski
  • Jan Wiśniewski
  • Piotr Czachor (Rezerwowy)

E. Rauchbier:

  • Michał Matysiak
  • Jan Gadomski
  • Karol Siemieniak
  • Andrzej Miler (Rezerwowy) – ze Szczecina!

F. Milk Stout:

  • Michał Białozór
  • Paweł Woźny
  • Szymon Synak
  • Mateusz Krochmal (Rezerwowy)

Runda finałowa odbędzie się 19 marca 2016 r. w Centrum Edukacji Browarniczej, przy ul. Szewskiej 2 w Piotrkowie Trybunalskim – wezmą w niej udział 3 najlepsze osoby z każdej kategorii. Każdy z uczestników będzie musiał zaprezentować swoje piwo osobiście – osoby, które w najciekawszy sposób zaprezentują swoją koncepcję (po jednej z każdej kategorii), uwarzą swoje piwo na masową skalę w Browarze Jan Olbracht Rzemieślniczy oraz otrzymają nagrodę pieniężną w wysokości 1000 zł.

Wśród uwarzonych w ramach konkursu piw, na przełomie roku 2016/2017 zostanie wybrane Grand Prix Kuźni Piwowarów – w ubiegłym roku tytuł ten zdobył Paweł Ziębowicz za swoje black IPA (w tym roku również zakwalifikował się do finału – tym razem w kategorii saison). Zwycięski piwowar, oprócz tytułu oraz dyplomu, otrzyma nagrodę pieniężną w wysokości 6000 zł.

Źródło: Facebook/Jan Olbracht Browar Rzemieślniczy

Reklama