Ubiegłoroczny projekt The Blogger, w ramach którego piwni blogerzy wspólnie z Browarem Brokreacja w szczyrzyckim Gryfie uwarzyli cherry smoked pepper rye wood aged strong ale. Temat spotkał się z całkiem sporym zainteresowaniem polskiej sceny kraftowej, dlatego od praktycznie od razu postanowiono, że w 2017 r. zabawa zostanie powtórzona. Wczoraj (25 kwietnia) rozpoczęło się głosowanie, w którym udział mogą wziąć nie tylko autorzy polskiej piwnej blogosfery, ale każdy, kto ma konto na Facebooku.
Sama inicjatywa o nazwie The Blogger powstała przy okazji organizacji Piwnego Blog Day 2016, który odbył się w ramach ubiegłorocznych Poznańskich Targów Piwnych. Wówczas głosować można było na poszczególne składniki i parametry. W tym roku zasady zmieniono i obecnie internauci mogą wybrać jeden z kilku zaproponowanych stylów, wygenerowanych za pomocą internetowego generatora szalonych piwnych gatunków, stworzonego przez „Typa z Piwolucji”, czyli Łukasza Matusika.
I tak do 7 maja głosować można na:
- ULTRA ISLAY WHISKY BARREL AGED SALTY KIWI & COCOA WEST COAST WHITE BITTER
- ULTRA BOURBON BARREL AGED MOLASSES & CHOCOLATE EAST COAST RED ALE
- TRIPLE SWEET CRANBERRY & WALNUT AUSTRALIAN DARK BERLINER WEISSE
- TRIPLE TABASCO BARREL AGED SWEET WURST RYE POLISH DUNKELWEIZEN
- ULTRA LAVENDER & ESPRESSO NEW ZEALAND RED ALE
- DOUBLE BARREL AGED SORREL RYE AUSTRALIAN RED MILK STOUT
- DOUBLE ORANGE PEEL & HAZELNUT TURBO WEST COAST RED MARZEN
- QUAD SORREL & COFFEE WEST COAST DARK OLD ALE
- ULTRA SENCHA & HAZELNUT AMERICAN DUNKELWEIZEN
- QUAD BAY LEAF & WALNUT POLISH BLACK WEIZEN
Link do głosowania (w wydarzeniu The Blogger 2017 – wybieramy styl piwa):
https://www.facebook.com/events/456123901406845/permalink/456819328003969/?action_history=null