Chmiel - Świat Piwa

    #522: Browar Zakładowy – Kontenerowiec

    Tzw. new englandy - zaczęło się od nowego, bardzo aromatycznego i posiadającego niską goryczkę podgatunku regularnego american IPA. Obecnie ta rodzina jest już większa....

    #282: Browar Zamkowy Cieszyn – Cieszyński Dark Saison

    Saison to styl, który zdecydowanie nie należy do moich ulubionych - może dlatego, że nie trafiłem jeszcze na takie piwo tego rodzaju, które by...

    #352: PERUN/Deer Bear – Yam Yam Ramen IPA

    O ramenie, czyli zupie pochodzącej z kuchni japońskiej, słyszałem już wielokrotnie, jednak nie miałem jeszcze okazji, żeby jej spróbować. Osobiście w ogóle za zupami...

    #582: Czarna Owca – exlibRIS (A.D. 2018)

    Czarna Owca była jednym z pierwszych browarów kraftowych, z którym nawiązałem współpracę barterową. Od tamtej pory minęły już prawie dokładnie dwa lata, a więc...

    #875: Zarzecze/Birbant – PukaPuka

    Obrodziło u mnie piwami w stylu pastry sour. Jak na początku byłem w tym temacie mocno w tyle, jednak teraz już się to zmieniło...

    #1181: ?/Brokreacja – Meet The Barrel #1: Pure Oak

    Przy leżakowaniu piw w dębowych beczkach, browary zazwyczaj sięgają po te, w których wcześniej dojrzewały inne alkohole - głównie destylaty. Cały czas furorę robią...

    #960: PINTA – PINTA Miesiąca (luty 2021): Olá Amora Preta

    Tegoroczna PINTA Miesiąca skupia się wokół chmielu. W ramach tej serii pojawiają się piwa, które mają wyeksponować charakter mało znanych, czy rzadko używanych w...

    #594: Browar Jana/Golem – Golem vs Dinosaur

    Ci, którzy obserwują polską politykę pewnie pamiętają zabawną wpadkę byłej premier Ewy Kopacz z końca stycznia, która w telewizji wspomniała o swojej teorii, że...

    #535: Sady/Minister – Lucky Ghost

    Piwa w stylu IPA - z uwagi na intensywne chmielenie, które z czasem zanika - należy pić jak najświeższe. W związku z tym niektóre...

    #713: Jan Olbracht Rzemieślniczy – Kuźnia Piwowarów 2019: Brut IPA

    Gdy w sierpniu recenzowałem uwarzone w ramach Kuźni Piwowarów 2019 Black IPA, byłem przekonany, że innych piw z tegorocznej edycji nie uda mi się...

    #271: BeerLab/Szpunt – Sourness Blackcurrant

    Ponoć w Polsce nie ma już śladu po lecie ;). I to nie tylko w Polsce - tu gdzie jestem, czyli w Chorwacji, od...

    #839: AleBrowar/Maltgarden – Guess The Day

    Pastry Sour to styl, który można spokojnie nazwać objawieniem tego roku. No dobra, dla jednych to objawienie, dla innych - przekleństwo. Dlaczego? Bo pastry...

    #721: Zapanbrat/Trzech Kumpli – Dubbel

    Piwa w klasycznych belgijskich stylach - takich jak dubbel, czy tripel - pojawiają się na moim portalu niezbyt często. Dzieje się tak z dwóch...

    #392: Beer Bros./Hoppy Beaver – Scotland Yard

    Nowe browary na rynku z reguły rozpoczynają działalność od wprowadzenia do sklepów piw, które mają największe szanse na sprzedaż. I tak najczęściej w pierwszej...

    #596: Browar Stu Mostów – Salamander Chocolate Mint FES Nitro

    "Piana jak na azocie" - określenie to stało się synonimem tego, jak powinna wyglądać piwna piana: drobna, kremowa, gęsta i niesamowicie trwała. Guinnessowi w...

    Daj lajka! :)

    2,275FaniLubię
    1,759ObserwującyObserwuj
    599ObserwującyObserwuj

    Najnowsze artykuły:

    Zamyka się Browar Lubicz

    Zamyka się kolejny browar rzemieślniczy. Chodzi o Browar Lubicz, który w obecnej lokalizacji będzie działał jeszcze do 21 grudnia 2024 r.- Decyzja ta została...

    Niedługo jesienna edycja Piwowarów

    Targi Piw i Browarnictwa Piwowary świętują w tym roku swoje dziesięciolecie. Z tej okazji w jubileuszowym roku odbędzie się druga, tym razem październikowa edycja.Targi...

    Amber wprowadza do oferty bezalkoholowy… porter bałtycki

    Bezalkoholowy porter bałtycki to najnowsze piwo, które trafia do oferty Browaru Amber w ramach serii Po Godzinach. Ku zaskoczeniu wielu odbiorców twórcy tego piwa...

    WHC Lab przejęło polskiego producenta drożdży

    Polski producent drożdży Fermentum Mobile został sprzedany. Jak informuje Portal Spożywczy, od 1 października firma stała się przedstawicielstwem na kraje nadbałtyckie irlandzkiego WHC Lab.Fermentum...

    Browar Dolina BoBRU mocno ucierpiał w powodzi. Ruszyła zbiórka

    Po tym jak przez Jelenią Górę przeszła powódź, Browar Dolina BoBRU potrzebuje odbudowy. Właśnie ruszyła zbiórka, dzięki której można wesprzeć ekipę browaru w naprawie...