Chmiel - Świat Piwa

    #255: Browar na Jurze – Cienki Bolek

    W Polsce lato w końcu daje o sobie znać. Po bardzo deszczowym lipcu teraz przyszedł czas na tropikalne upały. W ostatnim czasie na rynku...

    #254: Wąsosz/Deer Bear & Whisker.beer – Nut Cracker

    Pamiętacie recenzję Crackera z kooperacji browarów Deer Bear i Whisker.beer, którą opublikowałem pod koniec maja tego roku? Dziś niejako druga część tamtej degustacji. Już...

    #252: Browar Jana/Piwne Podziemie – Summer Freakout

    Na początku czerwca stacjonarny, rzemieślniczy browar Piwne Podziemie, który do tej pory swoje piwa rozlewał jedynie do kegów, ogłosił, że zdecydował się na zlecanie...

    #247: Wąsosz/Szałpiw – Kociamber

    Dziś na blogu zajmę się piwem o intrygującej nazwie Kociamber, które na rynku pojawiło się w lipcu 2015 r. (jejuś, to już dwa lata!)....

    #233: Wąsosz/Deer Bear & Whisker.beer – Cracker

    Wieść gminna niesie, że niektóre polskie browary rzemieślnicze ponoć (nie wiem, na ile w tym prawdy) nie są do końca uczciwe i do swoich...

    #230: Księży Młyn/Browar Okrętowy – Szkuta

    Niemieckie piwowarstwo, choć współcześnie może wydawać się nudnym, to jednak nie da się ukryć, że jego wkład w świat piwa jest ogromny. Jednak, gdy...

    #226: Gryf/Piwojad – Sir Barley

    Angielskie style piwa przez beergeeków są często traktowane po macoszemu i to pomimo tego, że naprawdę spora część nowofalowego piwowarstwa bazuje na tym, co...

    #223: Gryf/Brokreacja – Cup Cake

    Brokreacja przyzwyczaiła już nas do tego, że lubi eksperymentować. Ostatnio m.in. jednocześnie wypuściła dwie wersje potrójnego IPA Stockholm Syndrome - jedna to piwo z...

    #220: Kormoran – Imperium Prunum 2017

    500 lajków na facebookowym profilu mojego bloga pękło już w środę. Już jakiś czas temu obiecałem, że na świętowanie tego jubileuszu przeznaczę coś specjalnego....

    #218: Bytów/Rockmill – Hopdigger

    Rzadko kiedy widuje się tak spektakularne debiuty jak ten, który zanotował Browar Rockmill. Większość recenzentów jest zgodna - każde z wypuszczonych przez Łukasza Rokickiego i...

    #213: Bytów/Olimp – Bacchus

    Browar Olimp już od dłuższego czasu jest obecny na naszym rynku. Choć na moim blogu pojawiło się już ponad 200 opisów piwa, to browar...

    #198: Podgórz – Burgundowy Łowca

    Browar Podgórz, założony przez Łukasza Jajecznicę, słynie przede wszystkim z szeroko cenionego porteru bałtyckiego - 652 m n.p.m. Dziś chciałbym Wam przedstawić kolejne mocne piwo,...

    #197: Księży Młyn/Browar Okrętowy – Langskip

    Szczep drożdży, określany mianem kveik, był jak dotąd w komercyjnym polskim piwowarstwie wykorzystany jedynie kilkukrotnie. Jest on jedyny w swoim rodzaju - choć ponoć...

    #193: Anderson Valley – Heelch O’Hops

    Stany Zjednoczone, gdzie piwna rewolucja zawitała już 30 lat temu, to wielka skarbnica ciekawych piw. To właśnie amerykańskie piwowarstwo wciąż kreuje panujące na świecie...

    #192: Cantillon – Gueuze 100% Lambic Bio

    Dziś wyjątkowy dla mnie dzień - dokładnie rok temu oficjalnie ruszyła strona internetowa Chmielnika Jakubowego. Z perspektywy czasu muszę przyznać, że nie żałuję decyzji...

    Daj lajka! :)

    2,275FaniLubię
    1,759ObserwującyObserwuj
    599ObserwującyObserwuj

    Najnowsze artykuły:

    Zamyka się Browar Lubicz

    Zamyka się kolejny browar rzemieślniczy. Chodzi o Browar Lubicz, który w obecnej lokalizacji będzie działał jeszcze do 21 grudnia 2024 r.- Decyzja ta została...

    Niedługo jesienna edycja Piwowarów

    Targi Piw i Browarnictwa Piwowary świętują w tym roku swoje dziesięciolecie. Z tej okazji w jubileuszowym roku odbędzie się druga, tym razem październikowa edycja.Targi...

    Amber wprowadza do oferty bezalkoholowy… porter bałtycki

    Bezalkoholowy porter bałtycki to najnowsze piwo, które trafia do oferty Browaru Amber w ramach serii Po Godzinach. Ku zaskoczeniu wielu odbiorców twórcy tego piwa...

    WHC Lab przejęło polskiego producenta drożdży

    Polski producent drożdży Fermentum Mobile został sprzedany. Jak informuje Portal Spożywczy, od 1 października firma stała się przedstawicielstwem na kraje nadbałtyckie irlandzkiego WHC Lab.Fermentum...

    Browar Dolina BoBRU mocno ucierpiał w powodzi. Ruszyła zbiórka

    Po tym jak przez Jelenią Górę przeszła powódź, Browar Dolina BoBRU potrzebuje odbudowy. Właśnie ruszyła zbiórka, dzięki której można wesprzeć ekipę browaru w naprawie...