Piwnica Świdnicka we Wrocławiu jest uznawana za najstarszą restaurację w Europie. W średniowieczu słynęła z serwowania znanego w skali europejskiej piwa świdnickiego. Obecnie w zamkniętym od 2017 r. lokalu powstaje browar.
Sercem nowego browaru, którego otwarcie planowane jest na kwiecień 2022 r., ma być 10-hektolitrowa warzelnia Kaspar Schulz o rocznej wydajności 2500 litrów.
Mieszcząca się w budynku Starego Ratusza we Wrocławiu Piwnica Świdnicka swoją działalność rozpoczęła w II połowie XIII wieku. Zgodnie z przywilejem ustalonym przez Henryka IV Probusa piwo spoza Wrocławia mogło być podawane jedynie w piwnicach ratuszowych. W XV wieku Piwnica Świdnicka została rozbudowana W XVI wieku zaczęto tam również sprzedawać trunki produkowane w działającym na wrocławskim rynku browaru w kamienicy „Pod Złotym Dzbanem”. Później kilkukrotnie obiekt przechodził remonty – m.in. w 1904 r. doprowadzono tam elektryczność.
Pod koniec XX wieku lokal gruntownie wyremontowano – konieczne było usunięcie skutków powodzi z 1997 r. Od tamtego momentu Piwnica Świdnicka zajmuje powierzchnię 1700 metrów kwadratowych i składa się z dziewięciu sal restauracyjnych. Niestety w 2017 r., po blisko 750 latach działalności restauracja została zamknięta w wyniku konfliktu z najemcą i przejęta przez miasto.