Już na początku maja będziemy mogli spróbować uwarzonego w Browarze Czarna Owca albae cerevisiae wg receptury Marka Lutowskiego, autora bloga Piwny Skryba. To właśnie jego interpretacja tego zapomnianego historycznego kujawsko-pomorskiego stylu okazała się być najlepsza w zorganizowanym w lutym tego roku Owidzkim Konkursie Piw Domowych.
Albae cerevisiae to, jak jego łacińska nazwa wskazuje, piwo białe (czyli pszeniczne) z dodatkiem ziół i przypraw, których mieszanka zastępowała chmiel. W zamyśle organizatorów konkurs miał być nie tyle próbą wiernego odtworzenia tego stylu, ale raczej nowoczesnej jego interpretacji. Dlatego też wskazany (ale nieobowiązkowy) był dodatek owoców. Z tego co udało mi się jednak dowiedzieć, Marek owoców nie dodał, natomiast użyte zostały kwiaty bzu, lipy, rumianku, ziela krwawnika oraz macierzanki, a także… liście poziomki.
Premiera Albae Cerevisiae zadebiutuje 4 maja podczas Owidzkiego Festiwalu Piw Rzemieślniczych „U Welesa”.