Osoby, które poszukują piw o niskiej zawartości alkoholu będą zadowolone. Już w marcu Browar Profesja wypuści Szofera (tj. bezalkoholowy witbier) oraz Pilota, czyli niskoalkoholowe american pale ale z dodatkiem czarnej herbaty earl grey.
Oba piwa zostały przefermentowane drożdżami ze szczepu Saccharomyces ludwigii, przeznaczonym do produkcji piw bezalkoholowych. Szofer to chmielony po amerykańsku (odmianami Chinook, Citra) witbier o ekstrakcie 7° Plato z dodatkiem skórek pomarańczy, grejpfruta, cytryny. W składzie nie zabrakło też kolendry. Deklarowana zawartość alkoholu wynosi 0,5%, co mieści się w definicji piwa bezalkoholowego.
Pilot ma dokładnie taki sam ekstrakt co Szofer. Ma jednak więcej alkoholu, bo 1% – a to oznacza, że nie można go nazwać piwem bezalkoholowym. Wspomniana wyżej herbata jest jedynym niestandardowym dodatkiem w tym trunku. Jest on chmielony tymi samymi odmianami chmielu co witbier – tj. Chinookiem i Citrą.
Przypominam, że na moim blogu trwa głosowanie na Nowość Miesiąca. W specjalnie przygotowanym formularzu można wybrać trzy najciekawsze piwa, które pojawiły się w minionym miesiącu.
Link do ankiety:
https://www.chmielnik-jakubowy.pl/glosujemy-na-nowosc-stycznia/