Co tydzień w sobotę na moim blogu będę publikował warte odnotowania wieści z polskiej sceny piwnej – szczególny nacisk mam zamiar kłaść na informacje o nowych piwach na rynku, nowych browarach, ale także ciekawe piwne zapowiedzi. Jeśli nie chcesz, aby zabrakło w moim cotygodniowym zestawieniu jakiegoś konkretnego newsa, napisz do mnie mejla: [email protected]
Jako, że mijający tydzień, był niejako świąteczny – premier w ostatnich dniach było niewiele, bo jedynie 8. Zbliżające się dwa duże festiwale – Beer Geek Madness oraz Warszawski Festiwal Piwa – przyniosły nam natomiast sporo bardzo ciekawych zapowiedzi.
Przy okazji wszystkim moim Czytelnikom złożyć najserdeczniejsze życzenia z okazji trwających już od czwartku Świąt Paschalnych. Niech upłyną Wam one w spokoju i radości ze Zmartwychwstania Chrystusa!
Nowe piwa na rynku:
- Sticklebract Singiel z Browaru Maryensztadt – NZ pale ale [kliknij, aby zobaczyć etykietę]
- Tkackie z Browarów Łódzkich – marcowe [kliknij, aby zobaczyć etykietę]
- Ozzy ESBourne z Browaru Hopium [kliknij, aby zobaczyć etykietę]
- Fenomen z Browaru Ursa Maior [kliknij, aby zobaczyć etykietę]
- Dziedzictwo: Kaskada z Browaru Perun – SH pale ale [kliknij, aby zobaczyć etykietę]
- Chmielakia z Browaru Wąsosz – bezglutenowe session IPA [kliknij, aby zobaczyć etykietę]
- My Geisha z Browaru Raduga – japanese cherry TeaPA [kliknij, aby zobaczyć etykietę]
- HAIKU z Browaru Fabrica RARA – witbier [kliknij, aby zobaczyć etykietę]
- Farorz z Browaru Hajer – american stout [kliknij, aby zobaczyć etykietę]
Łącznie: 8 piw
Zapowiedzi nowych piw:
- Tańczący z kłosami z Browaru Gentleman – american wheat (premiera: wkrótce)
- Smashing Stones z Browaru Piwoteka – american pale ale (premiera: BGM 4)
- Etz chaim z Browaru Golem – west coast IPA (premiera: okolice majówki)
- Bimbrownik z Browaru Profesja – Islay rye IPA (premiera: BGM4)
- Dudziarz z Browaru Profesja – strong scotch ale/wee heavy
- Pancerna brzoza z Browaru Bazyliszek – birch amber ale (premiera: za około 3 tygodnie)
- Puszczyk białowieski z Browaru Markowego – milk stout (premiera: wkrótce)
- Pils Tomyski z Browaru Nepomucen – pils (premiera: Niedziela Wielkanocna)
- All Ryed! z kooperacji Browaru PINTA i Browaru Tanker – rye India lager (premiera: 30 marca)
- Table Brett z Browaru PINTA – wild ale
- Kazimierz z Browaru Artezan – rye porter bourbon barrel aged (premiera: WFP)
- Transformator z Browaru Artezan – smoked barley wine & imperial stout blend bourbon barrel aged (premiera: WFP)
- Hopsband Fresh IPA z Browaru BIRBANT
- Po Robocie z Browaru Zakładowego – smoked porter (premiera: 1 kwietnia)
- Fajrant z Browaru Zakładowego – session IPA (premiera: 1 kwietnia)
- Balios z Browaru Roch – forest bomb black IPA (premiera: BGM4)
- Burned Forest z Browaru Fabrica RARA – oatmeal stout (premiera: BGM4)
- My name is IBU z Browaru Brokreacja – imperial IPA (premiera: BGM4)
- Hey Now Wheat Wine z Browaru Pracownia Piwa – wheat wine
- 500! z Browaru Pracownia Piwa – salt robust porter (premiera: WFP)
- Mr. Hard’s Rocks Milk – milk imperial stout (premiera: WFP)
- Mr. Hard’s Rocks Peated – peated imperial stout (premiera: WFP)
- Piwo z sokiem z Browaru Pracownia Piwa – ale z sokiem (premiera: 1 kwietnia)
- Giro 2016 z Browaru Spirifer – double american wheat
- Imperial Smoky Joe z AleBrowaru – imperial whisky stout (premiera: WFP)
- Bizon Bock z Browaru Reden – champagne bison grass smoked imperial weizenbock
Łącznie: 25 piw
Nowe browary:
brak