Podczas tegorocznego Warszawskiego Festiwalu Piwa (17-19 października) zadebiutuje piwo z nietypowym dodatkiem – tj. z jadalnymi świerszczami. To efekt współpracy AleBrowaru z FoodBugs.
Grass Hopper, bo taką nazwę nosić będzie ten innowacyjny trunek, to american pale ale.
– Po spróbowaniu suszonych świerszczy dość spontanicznie zaproponowałem Patrykowi z FoodBugs kooperację i stworzenie piwa pod naszą marką. Działając na rynku kraftu wciąż podążamy za nowymi smakami i nietypowymi połączeniami. Uznałem więc, że dodanie świerszczy do kadzi zaciernej i warzelnej może przynieść ciekawy efekt. Zwłaszcza, że nikt w Polsce nie zrobił jeszcze piwa z dodatkiem owadów, więc to dla nas duża frajda, że jesteśmy w tym kontekście pierwsi na rynku – mówi Arkadiusz Wenta z AleBrowaru.
Suszone świerszcze mają nadać całości orzechowego aromatu i głębi smaku. Trafiły one do piwa w całości oraz w formie mielonych owadów. Ponadto w składzie znalazły się słody jęczmienne i pszeniczne, a także trzy odmiany chmielu: Marynka, Sybilla i Amarillo.
Nowa propozycja AleBrowaru i FoodBugs będzie dostępna premierowo na Warszawskim Festiwalu Piwa – jednym z najważniejszych wydarzeń dla miłośników kraftu w Polsce, które odbędzie się w Warszawie już w dniach 17-19 października.
Fot. materiały prasowe