Jeśli w dalszym ciągu liczba zakażeń będzie utrzymywać się na niskim poziomie, to jeszcze w maju lokale gastronomiczne będą mogły serwować posiłki i napoje na miejscu.
Od 15 maja ma zostać uruchomiona gastronomia na świeżym powietrzu – otwarte zostaną ogródki restauracyjne, w których działalność będzie prowadzona w ścisłym reżimie sanitarnym – obowiązkowy będzie odpowiedni dystans między stolikami oraz wprowadzony zostanie limit osób, które mogą siedzieć przy jednym stoliku.
Dwa tygodnie później, od 29 maja, restauracje i inne lokale gastronomiczne będą mogły rozpocząć obsługę gości wewnątrz obiektu, w którym będzie mogło być zajęte maksymalnie 50 procent miejsc. Obowiązkowy będzie również bezpieczny dystans między stolikami, a także wprowadzony zostanie limit osób na stolik.
Minister zdrowia Adam Niedzielski zastrzegł jednak, że realizacja ogłoszonego w środę harmonogramu będzie zależna od rozwoju sytuacji pandemicznej. W przypadku jej pogorszenia poszczególne terminy mogą ulec opóźnieniu.