W ramach przygotowań do kwietniowego Beer Geek Madness we Wrocławiu, Browar Brokreacja uwarzył piwo z… byczymi jądrami. A wszystko dzięki kooperacji z Walentym Kanią, znanym szefem kuchni, podróżnikiem kulinarnym oraz autorem książek o gotowaniu. 

Szósta edycja Beer Geek Madness, które odbędzie się 7 kwietnia, organizowana jest pod hasłem „intense”. Wśród gości zagranicznych znajdą się browary z Hiszpanii, do czego właśnie nawiązuje pomysł Brokreacji. Wszak ważnym elementem hiszpańskiej kultury jest corrida, podczas której zabijane są byki, z których potem przyrządza się najróżniejsze potrawy. Stąd też przysmakiem tamtejszej kuchni są bycze ogony, czy też wspomniane wyżej jądra. Z tego, co widać na opublikowanych na Facebooku zdjęciach, wynika, że dodane one zostały do kotła.

Reklama

Myślałem, że polscy rzemieślnicy niczym mnie już nie zaskoczą. Myliłem się ;).

Kilka zdjęć z warzenia dostępnych jest na fanpejdżu Walentego Kanii:
https://www.facebook.com/walentykania/posts/1447709278672378

Reklama