Na Uniwersytecie Rzeszowskim ruszył nowy projekt, w ramach którego studenci założyli swój niewielki browar. To pomysł jednego z tamtejszych kół naukowych. W ramach eksperymentów na niewielką skalę mają powstawać receptury, które następnie zostaną zrealizowane przez Browar Tarnobrzeg.

Na ten moment do koła naukowego „Browarnicy” należą 23 osoby – i to nie tylko z kierunków pokrewnych biotechnologii. Jest to inicjatywa interdyscyplinarna, a jego opiekunem jest dr Daniel Broda.

Reklama

Na ten moment studencki browar dysponuje malutkim kotłem elektrycznym o pojemności 20 litrów, ale ułożone przez studentów receptury będą wykorzystane przez Browar Tarnobrzeg, z którym UwarZone nawiązało współpracę. Pierwsze komercyjne piwo ma trafić na rynek w okolicach tegorocznej majówki.

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś/aś – zachęcam do polubienia naszego profilu na Facebooku:

  Polub Chmielnik Jakubowy na Facebooku

Reklama