Od 18 maja swoją działalność mogą wznowić lokale gastronomiczne, w tym puby i multitapy (jeśli nic nie zmieni się w rozporządzeniu). Oczywiście obowiązywać będą ograniczenia co do ich funkcjonowania. Nie potwierdziły się jednak nieoficjalne informacje, według których koniecznym wymogiem miało być posiadanie ogródka.
W lokalach gastronomicznych będzie mogła przebywać jedna osoba na każde 4 metry kwadratowe powierzchni. Pomiędzy stolikami należy zachować dwumetrowe odstępy. Blaty mogą być odsunięte od siebie o jeden metr pod warunkiem, że stoliki oddzieli się dodatkowo przegrodami o wysokości minimum jednego metra ponad blat stolika. Pomiędzy gośćmi siedzącymi przy osobnych stolikach obowiązywać będzie 1,5-metrowy dystans. Stoliki będą musiały być dezynfekowane po każdym kliencie.
Kucharze oraz obsługa lokalu będzie zobowiązana do noszenia maseczek i rękawiczek. Siedzący przy stolikach goście będą mogli zdjąć maseczki.
Szczegółowe wytyczne:
https://www.gov.pl/web/rozwoj/gastronomia