#885: Amber – Po Godzinach: Apple Wheat

Są różne przyczyny powstawania konkretnych stylów piwa - lokalnie dostępne surowce, ograniczenia technologiczne, przepisy podatkowe, moda, kreatywność piwowara. Jest też na współczesnym rynku styl,...

#1031: Brofaktura – Desitka

Gdy rozmawiam z kimś na temat czeskiego piwowarstwa i warzonych w Czechach piw, często słyszę narzekania na tzw. "desitki". Moi rozmówcy narzekają, że jest...

#522: Browar Zakładowy – Kontenerowiec

Tzw. new englandy - zaczęło się od nowego, bardzo aromatycznego i posiadającego niską goryczkę podgatunku regularnego american IPA. Obecnie ta rodzina jest już większa....

#859: Kraftwerk – High Hops

Dawno już nie piłem takie klasycznej amerykańskiej "ipy" - ostatnio pojawiają się u mnie z reguły te w wariancie hazy, DDH, czy new england....

#902: ReCraft/Piwne Podziemie – Chmielokrata Mosaic / Mosaic Incognito

Dobierając piwa do recenzji kieruję się przede wszystkim dwoma kryteriami - stylem, którego dawno nie próbowałem oraz browarem, z którym dawno nie miałem do...

#936: Brofaktura – Baltic Porter

Okolicznościową serię recenzji przygotowanych z okazji tegorocznego Święta Porteru Bałtyckiego (16 stycznia), kończę piwem teoretycznie najmniej interesującym. Bynajmniej nie nudnym, ale właśnie najmniej ciekawym,...

#65: Browar w Grodzisku Wlkp. – Piwo z Grodziska

Mogłoby się wydawać, że piwna rewolucja w Polsce to przede wszystkim amerykański chmiel. Na szczęście są to jedynie pozory, ponieważ w naszym kraju dzieje...

#95: Czarnków – Noteckie na Miodzie Lipowym

Czas prawdziwego boomu na piwa miodowe już za nami, choć na napitki dosładzane miodem wciąż w naszym kraju jest popyt. Obecnie chyba każdy browar...

#280: Ciechan – Ciechan Eksportowe

Dwie ostatnie recenzje utrzymane były w klimatach lagerowych. Dlaczego więc nie przedłużyć więc tej miniserii i zająć się kolejnym lagerem, tym razem dla odmiany...

Piwna wizyta w Gdańsku [minirecenzje #610-620]

Choć Gdańsk odwiedziłem głównie z powodów rodzinnych - wujek mojej babci kończył równe 100 lat, to jednak nie mogłem nie odwiedzić tam kilku piwnych...

#802: Błonie/Brewery Hills – Lemon Grass

Dziś kończę serię puszkowych piw, które otrzymałem w przesyłce od Browaru Brewery Hills. Na koniec zostawiłem sobie to, co - przynajmniej w teorii -...

#962: Fortuna – Miłosław Pilzner

Coraz częściej łapię się na tym, że swoją uwagę recenzencką skupiam przede wszystkim na piwach, które pojawiają się na rynku tylko raz i potem...

#724: Browar Bury – Vermont IPA

Kolejnym debiutantem w dziale "Recenzje" mojego portalu jest Browar Bury, który przysłał niedawno sześć swoich piw opakowanych w bardzo ładne, drewniane (nie ma lipy...

#624: Zarzecze/PINTA & Oud Beersel – Le Grodzisz Sauvage (Dziki Grodzisz)

PINTA mimo upływu lat wciąż potrafi zaskakiwać i udowadnia, że w dalszym ciągu ma duży wpływ na obowiązuje na polskim rynku trendy. Miniony weekend...

#126: Gościszewo – Surfer

Piwo pszeniczne w stylu bawarskim, szerzej znane pod nazwą (hefe)weizen (der Weizen to po niemiecku pszenica, w sensie gatunku zboża), są na moim blogu...

Daj lajka! :)

2,275FaniLubię
1,759ObserwującyObserwuj
599ObserwującyObserwuj

Najnowsze artykuły:

Niedługo jesienna edycja Piwowarów

Targi Piw i Browarnictwa Piwowary świętują w tym roku swoje dziesięciolecie. Z tej okazji w jubileuszowym roku odbędzie się druga, tym razem październikowa edycja.Targi...

Amber wprowadza do oferty bezalkoholowy… porter bałtycki

Bezalkoholowy porter bałtycki to najnowsze piwo, które trafia do oferty Browaru Amber w ramach serii Po Godzinach. Ku zaskoczeniu wielu odbiorców twórcy tego piwa...

WHC Lab przejęło polskiego producenta drożdży

Polski producent drożdży Fermentum Mobile został sprzedany. Jak informuje Portal Spożywczy, od 1 października firma stała się przedstawicielstwem na kraje nadbałtyckie irlandzkiego WHC Lab.Fermentum...

Browar Dolina BoBRU mocno ucierpiał w powodzi. Ruszyła zbiórka

Po tym jak przez Jelenią Górę przeszła powódź, Browar Dolina BoBRU potrzebuje odbudowy. Właśnie ruszyła zbiórka, dzięki której można wesprzeć ekipę browaru w naprawie...

Jak zorganizować idealny obiad weselny w restauracji

Organizacja obiadu weselnego to jedno z kluczowych zadań, które stoi przed przyszłymi małżonkami. Wybór odpowiedniego miejsca i menu może znacząco wpłynąć na atmosferę całego...