#885: Amber – Po Godzinach: Apple Wheat
Są różne przyczyny powstawania konkretnych stylów piwa - lokalnie dostępne surowce, ograniczenia technologiczne, przepisy podatkowe, moda, kreatywność piwowara. Jest też na współczesnym rynku styl,...
#1031: Brofaktura – Desitka
Gdy rozmawiam z kimś na temat czeskiego piwowarstwa i warzonych w Czechach piw, często słyszę narzekania na tzw. "desitki". Moi rozmówcy narzekają, że jest...
#522: Browar Zakładowy – Kontenerowiec
Tzw. new englandy - zaczęło się od nowego, bardzo aromatycznego i posiadającego niską goryczkę podgatunku regularnego american IPA. Obecnie ta rodzina jest już większa....
#859: Kraftwerk – High Hops
Dawno już nie piłem takie klasycznej amerykańskiej "ipy" - ostatnio pojawiają się u mnie z reguły te w wariancie hazy, DDH, czy new england....
#902: ReCraft/Piwne Podziemie – Chmielokrata Mosaic / Mosaic Incognito
Dobierając piwa do recenzji kieruję się przede wszystkim dwoma kryteriami - stylem, którego dawno nie próbowałem oraz browarem, z którym dawno nie miałem do...
#936: Brofaktura – Baltic Porter
Okolicznościową serię recenzji przygotowanych z okazji tegorocznego Święta Porteru Bałtyckiego (16 stycznia), kończę piwem teoretycznie najmniej interesującym. Bynajmniej nie nudnym, ale właśnie najmniej ciekawym,...
#65: Browar w Grodzisku Wlkp. – Piwo z Grodziska
Mogłoby się wydawać, że piwna rewolucja w Polsce to przede wszystkim amerykański chmiel. Na szczęście są to jedynie pozory, ponieważ w naszym kraju dzieje...
#95: Czarnków – Noteckie na Miodzie Lipowym
Czas prawdziwego boomu na piwa miodowe już za nami, choć na napitki dosładzane miodem wciąż w naszym kraju jest popyt. Obecnie chyba każdy browar...
#280: Ciechan – Ciechan Eksportowe
Dwie ostatnie recenzje utrzymane były w klimatach lagerowych. Dlaczego więc nie przedłużyć więc tej miniserii i zająć się kolejnym lagerem, tym razem dla odmiany...
Piwna wizyta w Gdańsku [minirecenzje #610-620]
Choć Gdańsk odwiedziłem głównie z powodów rodzinnych - wujek mojej babci kończył równe 100 lat, to jednak nie mogłem nie odwiedzić tam kilku piwnych...
#802: Błonie/Brewery Hills – Lemon Grass
Dziś kończę serię puszkowych piw, które otrzymałem w przesyłce od Browaru Brewery Hills. Na koniec zostawiłem sobie to, co - przynajmniej w teorii -...
#962: Fortuna – Miłosław Pilzner
Coraz częściej łapię się na tym, że swoją uwagę recenzencką skupiam przede wszystkim na piwach, które pojawiają się na rynku tylko raz i potem...
#724: Browar Bury – Vermont IPA
Kolejnym debiutantem w dziale "Recenzje" mojego portalu jest Browar Bury, który przysłał niedawno sześć swoich piw opakowanych w bardzo ładne, drewniane (nie ma lipy...
#624: Zarzecze/PINTA & Oud Beersel – Le Grodzisz Sauvage (Dziki Grodzisz)
PINTA mimo upływu lat wciąż potrafi zaskakiwać i udowadnia, że w dalszym ciągu ma duży wpływ na obowiązuje na polskim rynku trendy. Miniony weekend...
#126: Gościszewo – Surfer
Piwo pszeniczne w stylu bawarskim, szerzej znane pod nazwą (hefe)weizen (der Weizen to po niemiecku pszenica, w sensie gatunku zboża), są na moim blogu...