#1094: ?/Funky Fluid – Thai
Ostatnio staję się coraz większym fanem kuchni tajskiej. Zaczęło się od zasmakowania w curry, ale też choćby w pad thaiu. Bardzo lubię to połączenie...
#1093: Brofaktura – Double Black IPA
Jeszcze nie tak dawno black IPA było stylem na wymarciu - powszechnym był pogląd, że tego rodzaju piwa słabo się sprzedają. Ci którzy szukają...
#1092: ?/NOOK & Viking Malt – Wonderland
Tegoroczne Święto Porteru Bałtyckiego przeszło na portalu przeszło trochę bez echa. Stało się tak, ponieważ w swoich zasobach nie miałem żadnego porteru. Sytuacja się...
#1091: Zarzecze/BIRBANT – Wulver
W minioną sobotę minęło dokładnie sześć lat od uruchomienia strony internetowej Chmielnika Jakubowego, która obecnie przeobraziła się w całkiem spory portal informacyjny. Z tej...
#1090: Sady/Moczybroda – Lava Cake
Spośród wszystkich stoutów najczęściej spotykany w polskich sklepach jest chyba obecnie milk stout w różnych odmianach. Część z nich - ta z dodatkami charakterystycznymi...
#1089: Profesja – Murarz
East coast IPA, to obok english IPA, najbardziej klasyczna forma piwa znanego jako india pale ale. Oba mają ze sobą wiele wspólnego, zresztą, east...
#1088: Nepomucen – Jean-Michel 1
Kawa jest dodawana przez polskie browary kraftowe do różnego rodzaju piwa, ale najczęściej do ciemnych. Takim też tropem poszedł Browar Nepomucen, który brazylijską kawę...
#1087: Lubrow – SKM
SKM - ten skrót w Szczecinie i okolicy kojarzy się jednoznacznie, ze Szczecińską Koleją Metropolitarną, której budowa co rusz napotyka na kolejne problemy i...
#1086: Tenczynek – Marakuja
Browar Tenczynek to chyba jeden z moich większych zawodów ostatnich lat, patrząc na to, w jakim kierunku poszedł jego rozwój. Pierwsze piwa, które zostały...
#1085: Artezan – Last Christmas I gave you my STOUT
Jeszcze w listopadzie, zanim rozpocznie się Adwent, w stacjach radiowych zaczyna pojawiać się pewien utwór, który puszczany jest do znudzenia aż do Bożego Narodzenia,...
#1083: Zapanbrat/Trzech Kumpli – American Beauty
American blonde ale w USA bywa nazywany również golden ale'm. Do tej pory nie miałem za bardzo do czynienia z tego rodzaju piwami, ponieważ...
#1082: AleBrowar – Smoky Joe
Torfowe szkockie whisky można lubić, albo nienawidzić - nie ma tu scenariusza pośredniego. Podobnie jest z piwami wędzonymi torfem. Są one na tyle intensywne...
#1081: ?/Hopito – Doodle
Spośród nowofalowych odmian chmielu najbardziej lubię te, które oferują coś innego niż tylko cytrusy i owoce tropikalne. Dlatego tak bardzo lubię np. Mosaic. Do...
#1080: Nepomucen & Funky Fluid – Classic with a Twist: Pumpkin ale with maple...
Sezon na pumpkin ale, czyli na piwa dyniowe, przypada na późną jesień - koniec października, początek listopada. To wtedy przypada bardzo przeze mnie nie...
#1079: Browar Zamkowy Cieszyn & PINTA – Kellerski
Na początku istnienia Portalu o Piwie przyjąłem sobie taką strategię, że nie będę uganiał się za piwnymi nowościami. Do najbliższego sklepu specjalistycznego w Szczecinie...