#90: Zodiak/Raduga – Night Fever
Upały chwilowo odpuściły, więc można wziąć się za coś mocniejszego ;). Zdecydowałem się zatem sięgnąć po imperialny stout, który już od dłuższego czasu cierpliwie czekał...
#89: Browar na Jurze/PINTA – FarmHouse!
FarmHouse! z Browaru PINTA to piwo, które pojawiło się w lutym 2016 r. w ramach bardzo udanej akcji pn. PINTA Miesiąca. Polega ona na...
#88: Gryf/Waszczukowe – Łycha Zbycha
Piwa wędzone torfem należą do moich ulubionych, dlatego dziś na moim blogu recenzja whisky stoutu z Browaru Waszczukowe o nazwie Łycha Zbycha. Nazwa tego piwa,...
#87: Wąsosz/Deer Bear – Lemon Tree
Browar Deer Bear, z którego miałem już okazję degustować jedno piwo, słynie z bardzo ładnych etykiet przedstawiających kreskówkowe postaci misia i jelenia. Jakoś tak...
#86: Jabłonowo/Manufaktura Piwna – Belfast
Piwo Belfast z Browaru Jabłonowo, obecnie sygnowane przez markę Manufaktura Piwna, pojawiło się na rynku prawie 20 lat temu, tj. w 1997 r. Jak...
#85: Zodiak/Inne Beczki – Topaz
Dziś na moim blogu debiutuje kolejna piwna inicjatywa - tym razem Inne Beczki, tj. browar kontraktowy, który przed 3 miesiącami zyskał szeroki rozgłos za sprawą pewnej...
#84: Wąsosz/PERUN – Dziedzictwo: Kaskada
Cascade to jedna z najbardziej znanych amerykańskich odmian chmielu i chyba jedna ze starszych pośród nowofalowych, bowiem w wersji eksperymentalnej, nazwanej roboczo USDA 56013,...
#83: Wąsosz/Raduga – Kazek American Pale Ale
Dziś na blogu chciałbym Wam zaprezentować jedną z ostatnich nowości z Browaru Raduga - american pale ale o nazwie Kazek. Piwo to powstało w...
#82: Widawa – Porter Bałtycki Wędzony 19º
Dostępne na naszym rynku portery bałtyckie, nazywane piwowarskim skarbem Polski, dzielą się na dwie kategorie - tj. na te, których ekstrakt wynosi mniej niż 21º...
#81: Wąsosz – Malinowe
"Piwo z sokiem" - określenie to zapewne już niejednokrotnie doprowadziło do szewskiej pasji barmanów pracujących w lokalach z piwem rzemieślniczym. To, co jest dla...
#80: Browar Jana & Piwoteka – Fraszka Jana
To, że połączenie ostrości papryczek chili i czekolady jest jednym z ciekawszych, wiadomo od dawna. Ostrość pochodząca z kapsaicyny - substancji zawartej w ostrych...
#79: Artezan – Preparat
Jesienią 2014 r. polskich piw w stylu barleywine było tak mało, że mógłby je spokojnie policzyć na palcach średnio rozgarnięty drwal. Jedną z bardziej...
#78: Zarzecze/Birbant – P.I.S & love
Pod koniec 2015 i na początku 2016 r. obrodziło u nas różnego rodzaju imperialnymi stoutami, za które na poważnie wzięły się polskie browary rzemieślnicze...
#77: Browar Zamkowy w Cieszynie/Żywiec – Saison
Jakiś czas temu degustowałem Żywiec APA - tworzące wraz z kilkoma innymi piwami quasi-rzemieślniczą linię żywiecko-cieszyńskich piw. Wówczas miałem trochę zastrzeżeń do pierwszego koncernowego...
#76: Zarzecze/PINTA – Hopus Jumbo
Aż trudno uwierzyć, że Browar PINTA - jeden z pionierów piwnej rewolucji w Polsce, który wystartował w 2011 r. - jeszcze do niedawna (tj. do przełomu...