#155: Browar na Jurze/PINTA – Table Brett
Zapewne wielu z Was drożdże ze szczepu Brettanomyces kojarzy z kwaśnymi piwami. Otóż okazuje się, że nie jest to regułą i nie zawsze dzikusy produkują kwaśność podczas...
#510: Gryf/PiwoWarownia – Kawko i Mlekosz Nu Pagadi Whisky Bowmore BA
1 listopada obchodzony był Międzynarodowy Dzień Stoutu. Choć rzadko celebruję tego typu okazję, to jednak postanowiłem sięgnąć po imperialnego stouta. Padło na bardzo ciekawie...
#860: Browar Stu Mostów – Wild: Vintage Sour Ale Blend 2019
31. urodziny, które obchodziłem w miniony weekend, to dobry moment, aby sięgnąć po to, co mam najlepsze w swoich piwnych zapasach. Z okazji niedawnych...
#1048: PINTA – Zwycięski Milk Stout
Wczorajszy Międzynarodowy Dzień Stoutu skłonił mnie do przeszukania moich zapasów w poszukiwaniu piw, które świetnie wpasują się w tę okazję. Pierwszą w tym roku...
#768: Profesja/Browar Odrzański – Viadrus
W dziale "Recenzje" mojego portalu gros tekstów dotyczy piw górnej fermentacji. "Honor" lagerów ratują w zasadzie trzy style - portery bałtyckie, pilsy oraz koźlaki....
#804: Łańcut – Oczi Czornyje
Z Browaru Łańcut testowałem do tej pory wyłącznie piwa lekkie i jasne. Wszystkie, które recenzowałem na portalu, bardzo mi smakowały. Dla odmiany uznałem ostatnio,...
#157: Gryf/Brokreacja – F*ck the boundaries
Trzecia edycja wrocławskiego festiwalu Beer Geek Madness, która odbyła się we wrześniu ubiegłego roku, zaowocowała kilkoma ciekawymi premierami. Jedną z nich było mocno chmielone,...
#247: Wąsosz/Szałpiw – Kociamber
Dziś na blogu zajmę się piwem o intrygującej nazwie Kociamber, które na rynku pojawiło się w lipcu 2015 r. (jejuś, to już dwa lata!)....
#462: Bytów – Milk Stout
Milk stout może nie jest idealnym piwem na upały, ale ostatnio ciemne piwa na moim blogu pojawiają się niezbyt często. W mojej piwnej szafce...
#1180: Amber – Po Godzinach: Koźlak dubeltowy z czeremchą
Na początku mojej przygody z piwem innym niż koncernowe, jedną z ciekawszych pozycji na polskim rynku był Koźlak z Browaru Amber. Do dziś pamiętam...
#367: Profesja/wBrew – Berlin-Air Weisse
Berliner weisse to jedno z ciekawszych piw zaliczanych do niemieckiej klasyki. Dzięki wysokiej kwasowości oraz niskiej zawartości alkoholu jest też świetnym napojem na lato,...
#605: Pracownia Piwa – Kwaśne Przygody Exotic
Pracownia Piwa - odkąd zaczęła rozlewać swoje piwa do butelek - była kojarzona z małymi buteleczkami o pojemności 0,33 litra. Ja osobiście tę pojemność...
#727: Bojanowo – Bojan Pszeniczne
Weizeny jeszcze nie tak dawno był domeną browarów restauracyjnych i tzw. regionalnych. Do dziś pamiętam te zachwyty, które swego czasu budził Ciechan Pszeniczne. Dziś...
#862: Warsztat Piwowarski – RISzard III
Imperialne stouty - podobnie jak "ipy" - mocno przez ostatnie lata ewoluowały. Od palonych, intensywnie goryczkowych, risy obecnie przeszły w piwa słodkie, czekoladowo-kawowe, do...
#98: Wąsosz/Hopster – Kawa na Ławę
Kawa, przez wielu zwana czarnym złotem, jest obok herbaty najpopularniejszym w naszym regionie napojem kofeinowym. Budzi, pobudza, stawia na nogi, ale też świetnie pachnie...