#198: Podgórz – Burgundowy Łowca

Browar Podgórz, założony przez Łukasza Jajecznicę, słynie przede wszystkim z szeroko cenionego porteru bałtyckiego - 652 m n.p.m. Dziś chciałbym Wam przedstawić kolejne mocne piwo,...

#197: Księży Młyn/Browar Okrętowy – Langskip

Szczep drożdży, określany mianem kveik, był jak dotąd w komercyjnym polskim piwowarstwie wykorzystany jedynie kilkukrotnie. Jest on jedyny w swoim rodzaju - choć ponoć...

#195: Jan Olbracht Rzemieślniczy/Piwni Koledzy – Weizenbock

Jak pewnie wiecie, staram się dość uważnie obserwować piwne debiuty i premiery. Jednak będąc ostatnio w jednym z marketów trafiłem na coś, o czym...

#194: Gościszewo/AleBrowar – Saint No More 2016

Ubiegły rok przyniósł nam całkiem sporo piw z dodatkiem kokosa - spróbować można było m.in. Milk Stoutu z serii Kuźnia Piwowarów 2016, Rokokoko z...

#190: Jan Olbracht Rzemieślniczy/Piwoteka – Limonka Hooligans

Browar Piwoteka zdążył już zasłynąć dziwnymi pomysłami na dodatki do piwa - wszak na swoim koncie mają już takie cymesy jak grodziskie z boczkiem,...

#189: Zarzecze/Birbant – Sheep Szit

"Gówniane piwo" - któż z nas nigdy nie użył takiego określenia podczas degustacji jakiegoś trunku wątpliwej jakości? Otóż okazuje się, że takie stwierdzenie nie...

#187: Fortuna – Miłosław warzy śmiało: Klonowy Milk Stout

Gdy Browar Fortuna wystartował z nową serią - zatytułowaną Miłosław Warzy Śmiało - wielu beergeeków było bardzo pozytywnie zaskoczonych. Zaskoczenie było tym większe, że debiutanckim piwem...

#185: Bytów/Faktoria – Chinatown

Kojarzycie taki owoc jak cytryniec chiński? Zapewne nie, ale nie martwcie się, bo ja też do niedawna go nie znałem :). Zmieniło się to za...

#183: Fortuna – Komes Porter Bałtycki Płatki Dębowe

Dziś Święto Porteru Bałtyckiego - z tej okazji w ciągu tygodnia na moim blogu pojawiły się już recenzje dwóch, całkiem różnych piw w tym...

#181: Browar Zamkowy w Cieszynie/Żywiec – Porter

W sobotę, 21 stycznia, już po raz II w historii, w Polsce obchodzimy Święto Porteru Bałtyckiego. Za tą inicjatywą stoi Marcin "Mason" Chmielarz, autor...

#180: Zarzecze/Solipiwko – NOMONO 3

Przeglądając dziś ostatnie recenzje na moim blogu zauważyłem, że dawno już nie sięgałem po IPA. Od razu więc zajrzałem do swojej szafki, pełniącej rolę...

#179: Wąsosz/Hopster – Rudolf

Szczeciński browar kontraktowy Hopster sprawił nam ostatnio niemałą niespodziankę - wypuścił na rynek praktycznie jednocześnie aż trzy piwa: porter bałtycki, risa oraz ciemne ejl...

#178: Podgórz – 652 m n.p.m.

Warząc porter bałtycki, obecnie coraz więcej browarów decyduje się na dłuższe jego leżakowanie. I wcale nie mi chodzi o przetrzymywanie piwa w drewnianych beczkach,...

#177: Browar na Jurze – Wiśnia w Czekoladzie

Piwa z sokiem są często uważane za "kobiece", jednocześnie pogardzane przez facetów. Jest to podejście wielce krzywdzące, ponieważ taki trunek wcale nie musi być...

#176: Gościszewo/AleBrowar – Salty Barbara

Miniony rok upłynął w Polsce pod znakiem piw kwaśnych - pojawiło się ich naprawdę sporo (wg wyliczeń ekipy blogu Piwna Zwrotnica około 60 pozycji)....

Daj lajka! :)

2,275FaniLubię
1,759ObserwującyObserwuj
599ObserwującyObserwuj

Najnowsze artykuły:

Niedługo jesienna edycja Piwowarów

Targi Piw i Browarnictwa Piwowary świętują w tym roku swoje dziesięciolecie. Z tej okazji w jubileuszowym roku odbędzie się druga, tym razem październikowa edycja.Targi...

Amber wprowadza do oferty bezalkoholowy… porter bałtycki

Bezalkoholowy porter bałtycki to najnowsze piwo, które trafia do oferty Browaru Amber w ramach serii Po Godzinach. Ku zaskoczeniu wielu odbiorców twórcy tego piwa...

WHC Lab przejęło polskiego producenta drożdży

Polski producent drożdży Fermentum Mobile został sprzedany. Jak informuje Portal Spożywczy, od 1 października firma stała się przedstawicielstwem na kraje nadbałtyckie irlandzkiego WHC Lab.Fermentum...

Browar Dolina BoBRU mocno ucierpiał w powodzi. Ruszyła zbiórka

Po tym jak przez Jelenią Górę przeszła powódź, Browar Dolina BoBRU potrzebuje odbudowy. Właśnie ruszyła zbiórka, dzięki której można wesprzeć ekipę browaru w naprawie...

Jak zorganizować idealny obiad weselny w restauracji

Organizacja obiadu weselnego to jedno z kluczowych zadań, które stoi przed przyszłymi małżonkami. Wybór odpowiedniego miejsca i menu może znacząco wpłynąć na atmosferę całego...