#581: Beer Bros./Hoppy Beaver – My Name Is Lager

Dodając chmiel do piwa zwykle korzysta się z granulatu chmielowego, produkowanego ze zmielonych i sprasowanych szyszek chmielu. Tak jest po prostu najpraktyczniej. Surowiec ten...

#626: Beer Bros./Hoppy Beaver – Essence of Hoppiness No.1

Browar Hoppy Beaver po kilku próbach z umiarkowanymi woltażami wziął się za mocny piwny kaliber. Do tej pory w portfolio tego kontraktowca dominowały piwa...

#666: ReCraft/Pilica – Fabrykant

Swoją przygodę z Browarem Pilica rozpoczynam od silnego uderzenia, czyli od jednego z trudniejszych dla początkujących browarów stylu - pilsa o nazwie Fabrykant. W...

#736: Gryf/Harpagan – Buzdygan Rozkoszy

Jak już wiecie, niedawno minęły dokładnie cztery lata od założenia Chmielnika Jakubowego na Facebooku. Datę rocznicy oczywiście przegapiłem, co zauważyłem z niemal tygodniowym opóźnieniem....

#836: Sady/Beverage Brewing – Hybrid Tea IPA

Dobrej jakości herbata to coś, bez czego nie wyobrażam sobie dnia. Średnio raz na jakieś trzy miesiące robię sobie większe zakupy za większą liczbę...

#878: PINTA – PINTA Deli Store #4 (Raspberry, Strawberry, Rhubarb)

Trend piw w stylu pastry sour nie ominął Browaru PINTA. Zresztą polskich browarów, które go zignorowały jest niewiele. Na rynku pojawiły się różne "pastry...

#914: Sady/Mentzen – Piwo Wielozbożowe

Dzisiejsza recenzja zapewne wywoła sporo kontrowersji. No, ale faktycznie - nie często na Chmielniku pojawia się temat z pogranicza polityki. Pojawiały się już na...

#991: Nepomucen/Karczewski – Degustator

Degustować - słowo to pojawia się tu na portalu w różnych formach i konfigurować. Na szczęście za wszelką cenę staram się unikać sformułowania "piwo...

#1022: Miejski Browar Stargard – Orkiszowe Morela/Marakuja

Jak przez długi czas nie miałem do czynienia z piwami z Miejskiego Browaru Stargard, tak ostatnio dwukrotnie w krótkim czasie miałem okazję próbować warzonych...

#1058: PINTA & Crosby Hops – Hazy Discovery: Portland

Browar PINTA wyznacza szlaki nie tylko pod względem innowacyjności samych piw, ale również co rusz wprowadza nowe formy kooperacji z innymi firmami - zarówno...

#1104: PINTA – PINTA Classics: Roggenbier

Gdy myślimy o wywodzących się z niemieckiej Bawarii stylach piwa, w pierwszej kolejności na myśl przychodzi weizen, piwo pszeniczne. Występuje on w różnych odmianach...

#1143: ?/Funky Fluid – Tomyski

Pilsy należą do moich ulubionych lagerów - mam tu oczywiście na myśli te piwa, które faktycznie są pilsnerami, a nie tylko z nazwy ;)....

#1181: ?/Brokreacja – Meet The Barrel #1: Pure Oak

Przy leżakowaniu piw w dębowych beczkach, browary zazwyczaj sięgają po te, w których wcześniej dojrzewały inne alkohole - głównie destylaty. Cały czas furorę robią...

#34: Bednary – Osteroida Chili

Dziś na moim blogu chciałbym zaprezentować piwo, które dla wielu może jawić się jako jakieś mega dziwactwo, które raczej nie nadaje się dla wegetarian,...

#77: Browar Zamkowy w Cieszynie/Żywiec – Saison

Jakiś czas temu degustowałem Żywiec APA - tworzące wraz z kilkoma innymi piwami quasi-rzemieślniczą linię żywiecko-cieszyńskich piw. Wówczas miałem trochę zastrzeżeń do pierwszego koncernowego...

Daj lajka! :)

2,275FaniLubię
1,759ObserwującyObserwuj
599ObserwującyObserwuj

Najnowsze artykuły:

Niedługo jesienna edycja Piwowarów

Targi Piw i Browarnictwa Piwowary świętują w tym roku swoje dziesięciolecie. Z tej okazji w jubileuszowym roku odbędzie się druga, tym razem październikowa edycja.Targi...

Amber wprowadza do oferty bezalkoholowy… porter bałtycki

Bezalkoholowy porter bałtycki to najnowsze piwo, które trafia do oferty Browaru Amber w ramach serii Po Godzinach. Ku zaskoczeniu wielu odbiorców twórcy tego piwa...

WHC Lab przejęło polskiego producenta drożdży

Polski producent drożdży Fermentum Mobile został sprzedany. Jak informuje Portal Spożywczy, od 1 października firma stała się przedstawicielstwem na kraje nadbałtyckie irlandzkiego WHC Lab.Fermentum...

Browar Dolina BoBRU mocno ucierpiał w powodzi. Ruszyła zbiórka

Po tym jak przez Jelenią Górę przeszła powódź, Browar Dolina BoBRU potrzebuje odbudowy. Właśnie ruszyła zbiórka, dzięki której można wesprzeć ekipę browaru w naprawie...

Jak zorganizować idealny obiad weselny w restauracji

Organizacja obiadu weselnego to jedno z kluczowych zadań, które stoi przed przyszłymi małżonkami. Wybór odpowiedniego miejsca i menu może znacząco wpłynąć na atmosferę całego...