#409: BeerLab – Piaseczyńskie Jasny Pils
W środowisku beer geeków często słyszy się twierdzenie, że takim papierkiem lakmusowym umiejętności piwowara jest pilsner. Nie dość, że jest to lager, który wymaga...
#406: Browar na Jurze/PINTA – takAHaka
Za każdym razem, gdy słyszę, że piwa w stylu black IPA w Polsce nie sprzedają się, nie mogę wyjść ze zdumienia. Jak już kilka...
#405: Bytów & Rockmill – „P”
Browar Rockmill jest od samego początku związany z Browarem Bytów, gdzie warzy swoje piwa kontraktowo. Obecnie część produkcji jest już przeniesiona do innych browarów...
#404: Maryensztadt – Lost Berry
Gdy pod koniec stycznia kupowałem w Netto piwa z Browaru Maryensztadt, to do najtańszych one nie należały. Jeśli dobrze pamiętam, to płaciłem wtedy za...
#403: Beer Bros./Hoppy Beaver – Start Me Up!
Browar Hoppy Beaver po dwóch pierwszych nietypowych swoich piwach (recenzowany już na blogu scottish ale oraz belgian tripel), które miały niewiele wspólnego z chmielowością,...
#402: BeerLab – Piaseczyńskie APA
W tym samym dniu, w którym sięgnąłem po Żywiec Sesyjne IPA, otworzyłem sobie Piaseczyńskie APA z Browaru BeerLab. W recenzji żywieckiej nowości wspominałem, że...
#401: Waszczukowe – Ruda Maruda Imperial
Powoli kończę recenzowanie zestawu piw, które otrzymałem od Browaru Waszczukowe, po tym jak uruchomili produkcję w swoim nowym browarze w Czarnej Białostockiej. Jak na...
#400: Żywiec – Sesyjne IPA
Gdy pod koniec 2014 r. w sklepach pojawiło się Żywiec APA, wśród polskich beer geeków zawrzało. Dla niektórych oznaczać to miało kłopoty browarów kraftowych,...
#398: Łańcut – Anglosas
O Browarze Łańcut od dawna słyszę wiele dobrego. Do tej pory ich piwa jednak jakoś mnie omijały - miałem chyba pecha, że nie trafiałem...
#396: Pracownia Piwa – Dark Side of The Milk
Milk stoutów Ci u nas dostatek - jest to jeden z tych stylów, które świetnie sprawdzają się jako "entry level". A wszystko za sprawą...
#395: BeerLab/Wokanda – Wniosek Dowodowy
American pale ale to jeden z najczęściej pojawiających się u mnie na blogu stylów. Obok american IPA stał się już on symbolem piwnej rewolucji....
#394: Bytów – Milkshake PA
Ciemne piwa i laktoza to połączenie sprawdzone i popularne wśród polskich browarów kraftowych. Jednym z objawień ubiegłego roku były jednak milkshake IPA, czyli mocno...
#393: BeerLab – Piaseczyńskie Polskie Żyto
Po bardzo dobrym weizenie z beerlabowej serii piw piaseczyńskich postanowiłem, że jeszcze przez chwilę zatrzymam się w podobnych klimatach. Początkowo bowiem myślałem, że Piaseczyńskie...
#392: Beer Bros./Hoppy Beaver – Scotland Yard
Nowe browary na rynku z reguły rozpoczynają działalność od wprowadzenia do sklepów piw, które mają największe szanse na sprzedaż. I tak najczęściej w pierwszej...
#391: Waszczukowe – Grażyna Sprężyna
Posmak toffee w piwie mnie osobiście kojarzy się z jedną z wad - z diacetylem. Choć zwykle opisywany jest jako aromat masła lub popcornu...