#522: Browar Zakładowy – Kontenerowiec
Tzw. new englandy - zaczęło się od nowego, bardzo aromatycznego i posiadającego niską goryczkę podgatunku regularnego american IPA. Obecnie ta rodzina jest już większa....
#521: Primator – Double 24
Niektóre piwa bardzo ciężko jest sklasyfikować, przypisać do konkretnego stylu. Nie lubię takich przypadków, ponieważ znacznie trudniej taki trunek rzetelnie ocenić. Ocenę utrudnia brak...
#520: BIAŁY – Rubinowa Magia
Spośród wszystkich piwnych stylów jedne na moim blogu pojawiają się częściej (jak np. american pale ale, czy różny ipy) lub rzadziej. Ba, wśród tych...
#519: Browar na Jurze/PINTA – Risfactor Bourbon BA
Świętując setną rocznicę odzyskania przez Polskę niepodległości sięgnąłem po te piwa z moich aktualnych zapasów, po których najwięcej sobie obiecywałem, choćby ze względu na...
#518: Jan Olbracht Rzemieślniczy – Kord Whiskey BA (po terminie)
Rzadko piję dwa razy to samo piwo. Czasem jednak robię wyjątki - tak było m.in. z piwem Kord Whiskey BA z Browaru Jan Olbracht...
#517: Gryf/Piwojad – Muffin
Dziś kolejna recenzja piwa, do napisania której zachęciły mnie wyniki tegorocznego Konkursu Piw Rzemieślniczych. Brązowy medal w kategorii "Sweet Stout" przyznany został piwu Muffin...
#516: Fortuna – Komes Poczwórny Bursztynowy
Browar Fortuna na tegorocznym Konkursie Piw Rzemieślniczym zdobył trzy medale. Nagrodzone zostały: Komes Porter, Komes Potrójny Złoty oraz Miłosław Bezalkoholowe IPA. Jakkolwiek bardzo dobrą formę...
#515: Zarzecze/Kingpin – Harder
Marakuja to bez wątpienia mój ulubiony owoc tropikalny. I to zarówno pod względem smaku i zapachu. Gdy po raz pierwszy jadłem go w postaci...
#513: BIAŁY – Złota Pszenica
Jeszcze rok temu o kraftowego weizena było ciężko. Piwa w tym stylu do niedawna były domeną browarów restauracyjnych oraz wielkich browarów, które są w...
#510: Gryf/PiwoWarownia – Kawko i Mlekosz Nu Pagadi Whisky Bowmore BA
1 listopada obchodzony był Międzynarodowy Dzień Stoutu. Choć rzadko celebruję tego typu okazję, to jednak postanowiłem sięgnąć po imperialnego stouta. Padło na bardzo ciekawie...
#509: Fortuna – Miłosław Warzy Śmiało: Sosnowe APA
Zbierane w maju młode pędy sosny to surowiec wykorzystywany głównie do produkcji syropów wspomagających leczenie przeziębienia oraz infekcji dróg oddechowych, a także nalewek. Okazuje...
#508: BIAŁY – Bursztynowa Pasja
Wiele wskazuje na to, że w tym roku padnie rekord pod względem liczby otwartych nowych browarów - do jego pobicia brakuje już bodaj tylko...
#505: Łąkomin – Sus Scrofa
Szykuje mi się na blogu mała lagerowa seria. A wszystko dlatego, że w ostatnim czasie nazbierało mi się całkiem sporo piw dolnej fermentacji, sukcesywnie...
#503: Zapanbrat/Trzech Kumpli – Piece of Cake
Wybory już za nami, można więc znów zająć się piwem :). Dziś na mojego bloga powraca browar, na którym jeszcze nigdy się nie zawiodłem,...
#502: Czarnków – Konstancin Saison
Piwowarom domowym Doroty Chrapek przedstawiać nie trzeba. W środowisku jest ona znana choćby z prowadzenia z internetowego sklepu piwowarskiego oraz bloga o tematyce domowego...