#540: BIAŁY – Biały Irlandzki Stout
Biały stout to swego rodzaju oksymoron, coś w stylu czarnego śniegu, czy zimnego ognia. Mimo to ostatnio pojawiło się na rynku piwo, które tak...
#539: Browar na Jurze/PINTA & To Øl – Kwas Ny
Jednym z tegorocznych trendów, o których zaskakująco rzadko wspomina się we wszelakich podsumowaniach, jest wzrastająca liczba kooperacji międzynarodowych między naszymi rodzimymi browarami kraftowymi a...
#537: Profesja – Pirat Whisky BA
Browar Profesja ostro wszedł w temat leżakowania swoich piw w beczkach. Już we wrześniu zapowiedziana została cała seria "barrel ejdży" w różnych wariantach. Jeden...
#536: Beer Bros./Hoppy Beaver – Słuszna Koncepcja
Piw leżakowanych w beczkach mamy już w Polsce na pęczki. Ba, łatwiej o risa w wersji BA niż o standardowego. I pomyśleć, że na...
#535: Sady/Minister – Lucky Ghost
Piwa w stylu IPA - z uwagi na intensywne chmielenie, które z czasem zanika - należy pić jak najświeższe. W związku z tym niektóre...
#534: Nepomucen – MOJO
Browar Nepomucen od jakiegoś czasu zmienia styl swoich etykiet oraz kształt butelek, do których rozlewa piwa. Obecnie są one równie kolorowe co wcześniej i...
#533: Kormoran – Podróże Kormorana: Witbier
Browar rzemieślniczy, wcale nie musi być mały. Do grona kraftowców śmiało można zaliczyć m.in. Browar Kormoran, który znany jest z ekskluzywnych piw zapoczątkowanych przez...
#532: BIAŁY – Koźlak Kresowy
Z czterech próbowanych dotychczas przeze mnie piw z Browaru BIAŁY najbardziej smakował mi weizen Złota Pszenica. Dziś ponownie sprawdzę, czy piwowar Sławomir Ignatiuk "umie w...
#531: Czarnków/Golem – Milky Moon Rum BA
Z piwem Milky Moon z Browaru Golem miałem do czynienia już podczas tegorocznego, czerwcowego Szczecin Beer Fest. Artur Karpiński poczęstował mnie wówczas wersją leżakowaną...
#530: Zodiak/Olimp – Elektra
Przy okazji poprzedniego recenzowanego przeze mnie piwa - Szabrownika z Browaru Profesja - narzekałem na zbyt niską kwasowość. Dlatego też dziś zabiorę się za...
#529: Profesja – Szabrownik
Mówiąc o piwnych hybrydach, mamy na myśli zwykle połączenia kilku stylów. Istnieją też hybrydy piwa z innym rodzajem alkoholu - braggot (mariaż piwa i...
#528: Beer Bros./Hoppy Beaver – Karaoke Champion
Grudzień to dla browarów czas ostatnich premier w roku oraz podsumowań tego, co udało się zrobić w ciągu ostatnich 12 miesięcy. I tak np....
#527: BIAŁY – Chmielowa Moc [aktualizacja]
Mówiąc o IPA, zwykle mamy na myśli to w wersji american, chmielone amerykańskimi odmianami chmielu. A co jeśli by wykorzystać wyłącznie polskie chmiele? Powstanie...
#526: Zodiak/Faktoria – Rio Bravo z jałowcem
Jałowiec nie jest czymś, co kojarzy mi się z piwem - raczej z dziczyzną i z kiełbasą ;). No, chyba że mówimy o tradycyjnych,...
#525: Łańcut – Das Is Kwass (z owocami)
Berliner weisse to jeden z najbardziej charakterystycznych niemieckich stylów piwa. Jest to trunek lekki i intensywnie kwaśny, przez co jest to świetny trunek na...