#597: Sady/Moczybroda – Żar Tropików
Weizen - trudno o bardziej klasyczny styl ;). Niektórzy zapewne słowo "klasyczny" z chęcią zamieniliby na wyraz "nudny". Ja jednak bawarskie pszenice lubię, choć...
#596: Browar Stu Mostów – Salamander Chocolate Mint FES Nitro
"Piana jak na azocie" - określenie to stało się synonimem tego, jak powinna wyglądać piwna piana: drobna, kremowa, gęsta i niesamowicie trwała. Guinnessowi w...
#595: Profesja – Bartnik
Braggot - czyli hybryda piwa i miodu pitnego - w Polsce jest produkowany jako piwo (tzn. słód musi stanowić przynajmniej 50% i jedno ziarenko...
#594: Browar Jana/Golem – Golem vs Dinosaur
Ci, którzy obserwują polską politykę pewnie pamiętają zabawną wpadkę byłej premier Ewy Kopacz z końca stycznia, która w telewizji wspomniała o swojej teorii, że...
#593: Łąkomin – Rzeka Pełna Kawy
Kupując piwo, które dziś zrecenzuję - a będzie to Rzeka Pełna Kawy z Browaru Łąkomin - byłem przekonany, że jest to bogatsza o jeden...
#592: Lasowiak – Dolarnik
Browar Lasowiak ponad dwa tygodnie temu zaliczył bardzo solidny debiut na moim blogu - zrecenzowałem Wam wtedy Krawaciarza, czyli IPA z dodatkiem herbaty earl...
#591: PERUN/Faktoria – Winchester
Piwo, którym dziś się zajmę - Winchester z Browaru Faktoria, swoją premierę miało już dawno, bo w II połowie 2014 r. Już wtedy odniosło...
#590: Waszczukowe – Klitoria Ternateńska
O roślinie znanej jako klitoria ternateńska po raz pierwszy usłyszałem niedawno - za sprawą herbaciano-kawowego kanału na Youtube Czajnikowy.pl. Zalane gorącą wodą jej kwiaty...
#588: Browar Grodzisk – Grodziski Porter
Swego czasu przy okazji premiery kooperacyjnego piwa browarów Pracownia Piwa i Podgórz pod nazwą Baran z Jajem, przez polskie środowiska związane z piwem przetoczyła...
#587: Profesja – Pilot
Ostatnio miałem trochę mniej czasu na recenzowanie piw, a kilka już wypitych czeka w kolejce. Trzeba więc się sprężyć :). Dziś zajmę się piwem...
#586: ?/Szpunt – Coffeecup
Wśród bogactwa używanych przez browary dodatków, kawa wciąż cieszy się bardzo dużą popularnością. Najczęściej spotkać go można w piwach ciemnych, co dodatkowo podbija i...
#585: ?/Brokreacja – Trip-Hop Galaxy Mosaic Simcoe
DDH to skrót często w polskim krafcie spotykany. Moda ta przyszła do nas zza oceanu i... niewiele z niej wynika, ponieważ te trzy literki...
#583: Lasowiak – Krawaciarz
Jakiś czas temu założyłem sobie, że przynajmniej raz w miesiącu na moim blogu będę brał na warsztat browar, z którym wcześniej nie miałem do...
#582: Czarna Owca – exlibRIS (A.D. 2018)
Czarna Owca była jednym z pierwszych browarów kraftowych, z którym nawiązałem współpracę barterową. Od tamtej pory minęły już prawie dokładnie dwa lata, a więc...
#581: Beer Bros./Hoppy Beaver – My Name Is Lager
Dodając chmiel do piwa zwykle korzysta się z granulatu chmielowego, produkowanego ze zmielonych i sprasowanych szyszek chmielu. Tak jest po prostu najpraktyczniej. Surowiec ten...