#996: Brofaktura – German Pilsner

Jednym z najlepszych piw z mieszczącego się w Siedlcach browaru restauracyjnego Brofaktura, które miałem okazję dotąd próbować, był sprzedawany pod nazwą Kupieckie pilsner typu...

#995: ReCraft/Mentzen – White IPA Matters z herbatą

Dziś miałem zająć się recenzję kolejnego piwa z Browaru Brofaktura, ale pod wpływem małej medialnej zadymy o zasięgu międzynarodowym postanowiłem zmienić plany i dzisiejsza...

#994: PINTA & Piwne Podziemie – PINTA Collab PL: Piwne Podziemie & PINTA

Browar PINTA cały czas poszukuje sposobu na poszerzenie zasięgu swoich projektów kooperacyjnych. Zaczęło się w zasadzie od serii Hazy Disco, która jest realizowana wspólnie...

#993: Waszczukowe – Zero Ale

Po szczepieniu przeciw COVID-19 zrobiłem sobie kilka dni przerwy od alkoholu - czy tak trzeba, głosy są podzielone. Niemniej wolałem zachować ostrożność ;). Nie...

#992: Kraftwerk – Easy Rider

Kraftwerk jest jednym z tych browarów, które w trakcie swojej historii drastycznie zmieniły filozofię działania. Startowali jako typowo kraftowy browar kontraktowy. Po uruchomieniu produkcji...

#991: Nepomucen/Karczewski – Degustator

Degustować - słowo to pojawia się tu na portalu w różnych formach i konfigurować. Na szczęście za wszelką cenę staram się unikać sformułowania "piwo...

#990: Zapanbrat/Trzech Kumpli – Misty

Dziś piwa typu new england IPA stały się w polskim krafcie codziennością. Historia tego stylu zaczęła się mniej więcej w 2016 r., gdy za...

#989: Zarzecze/Funky Fluid – Double Gelato Mango Lassi

Piwa typu pastry sour nie należą do moich ulubionych, ale nie jestem też ich jakimś zagorzałym przeciwnikiem. Bardziej pasują mi imperialne pastry stouty, ogólnie...

#987: Nepomucen – Crazy Lines #05: DDH Forest Black DIPA

Lubię, jak browary w ramach swojej działalności jakieś specjalizacje. Taki Browar Spółdzielczy wyspecjalizował się np. w wymrażankach, a Browar Nepomucen - w piwach z...

#985: Bielawska Wytwórnia Napojów/Pivovsky – Free

10 lat temu, gdy zdarzało mi się bywać na studenckich imprezach w akademikach, zazwyczaj bywałem kierowcą. Wówczas bardzo doceniałem, że na rynku wtedy zaczęły...

#984: Jabłonowo – Manufaktura Piwna: Belfast

Ostatnie dwa miesiące były ciężkie. Od ośmiu lat mam świnki morskie, niestety pod koniec marca zaczęły się poważne problemy zdrowotne u 6-letniej seniorki stada....

#983: Nepomucen/Karczewski – Biegacz

Browar Karczewski powraca na łamy Chmielnika Jakubowego - tym razem dość szybko (bo po niecałych trzech tygodniach). No, ale w końcu dziś zajmę się...

#982: Waszczukowe & Przez Świat Na Fazie – Pils na Fazie

Browary kraftowe chętnie sięgają po kooperacje - i to nie tylko z innymi browarami, ale z firmami i osobami, które prowadzą inny rodzaj działalności....

#981: Bielawska Wytwórnia Napojów/Mintaka & Pivovsky – Kopernik

Jeśli chodzi o "ipki", to ostatnie tygodnie na Chmielniku Jakubowym były zdominowane przez styl określany obecnie jako hazy IPA w różnych konfiguracjach - były...

#980: Nepomucen/Gwarek – Teoria Mętności^2

Teoria Mętności to jedno z tych piw z kontraktowego Browaru Gwarek, które bardzo dobrze przyjęło się na rynku. Duża w tym zasługa "efektu Kopyra",...

Daj lajka! :)

2,275FaniLubię
1,759ObserwującyObserwuj
599ObserwującyObserwuj

Najnowsze artykuły:

Niedługo jesienna edycja Piwowarów

Targi Piw i Browarnictwa Piwowary świętują w tym roku swoje dziesięciolecie. Z tej okazji w jubileuszowym roku odbędzie się druga, tym razem październikowa edycja.Targi...

Amber wprowadza do oferty bezalkoholowy… porter bałtycki

Bezalkoholowy porter bałtycki to najnowsze piwo, które trafia do oferty Browaru Amber w ramach serii Po Godzinach. Ku zaskoczeniu wielu odbiorców twórcy tego piwa...

WHC Lab przejęło polskiego producenta drożdży

Polski producent drożdży Fermentum Mobile został sprzedany. Jak informuje Portal Spożywczy, od 1 października firma stała się przedstawicielstwem na kraje nadbałtyckie irlandzkiego WHC Lab.Fermentum...

Browar Dolina BoBRU mocno ucierpiał w powodzi. Ruszyła zbiórka

Po tym jak przez Jelenią Górę przeszła powódź, Browar Dolina BoBRU potrzebuje odbudowy. Właśnie ruszyła zbiórka, dzięki której można wesprzeć ekipę browaru w naprawie...

Jak zorganizować idealny obiad weselny w restauracji

Organizacja obiadu weselnego to jedno z kluczowych zadań, które stoi przed przyszłymi małżonkami. Wybór odpowiedniego miejsca i menu może znacząco wpłynąć na atmosferę całego...