#445: De Proef/Mikkeller – Spontanyuzu

Lambiki, czyli powstające za sprawą fermentacji spontanicznej kwaśne piwa, należą do moich ulubionych. Oficjalnie określa się tak jedynie te piwa, które powstają w rejonie Payottenland...

#422: ?/Corsendonk – Summum Roodbruin

Ciekawsze piwa już na stałe zadomowiły się w sklepach sieci Lidl. A wszystko chyba zaczęło się od piw z Belgii, które pojawiły się na...

#361: Rodenbach – Rodenbach Grand Cru

Medale na World Beer Awards przez trzy lata pod rząd (2014, 2015 i 2016), w tym dwa złote i jeden brązowy, to tylko wycinek...

#358: Van Steenberge – Leute Bokbier

Swego czasu, bodaj za sprawą bardzo dobrego kooperacyjnego porteru bałtyckiego Baran z Jajem, uwarzonego przez Pracownię Piwa oraz Browar Podgórz, wybuchła dyskusja na temat...

#342: De Brabandere – Petrus Rood Bruin

Z sześciu piw z lidlowskiego zestawu belgijskich Petrusów zostały mi jeszcze trzy. Po Petrus Aged Red, Petrus Blond oraz Petrus Dubbel przyszedł czas na jedno...

#313: De Proef/Mikkeller – Black

Jak już pisałem w osobnym wpisie, dziś mija dwa lata od założenia Chmielnika Jakubowego na Facebooku. Z tej okazji, będąc ostatnio w szczecińskim sklepie...

#311: De Brabandere – Petrus Dubbel

Okazuje się, że nowe głosowania na Facebooku są całkiem fajną zabawą ;). Wczoraj już po raz drugi zapytałem Was, które piwo powinienem w pierwszej...

#289: Van Steenberge – Gulden Draak

Gdy jakiś czas temu w Lidlu pojawiły się piwa belgijskie, w opinii wielu zainteresowanych najciekawszą pozycją był Gulden Draak (co na język polski tłumaczy...

#266: Brasserie d’Orval – Orval Trappist

"Kto ma rozum, niech liczbę Bestii przeliczy: liczba to bowiem człowieka. A liczba jego: sześćset sześćdziesiąt sześć." (Ap. 13:18). Mój facebookowy fanpejdż zanotował właśnie 666...

#249: De Brabandere – Petrus Blond

Recenzja pierwszego z sześciu piw spod belgijskiej marki Petrus, którą opublikowałem przed miesiącem, okazała się być całkiem nieźle klikalnym materiałem ;). Być może dlatego,...

#236: De Brabandere – Petrus Aged Red

Zwolnienie lekarskie ma swoje dobre strony - mogę przynajmniej spokojnie dokończyć recenzje, które zacząłem pisać już jakiś czas temu. Parę tygodni temu w sklepach...

#227: Duvel Moortgat – Duvel

Po dwóch zamieszczonych przeze mnie na blogu recenzjach piw ciemnych trzeba sięgnąć po coś z jasnej strony mocy. Jako, że ostatnio dział "Piwna klasyka"...

#219: AB InBev – Leffe Blond

Po recenzowanym ostatnio naprawdę udanym belgian IPA z Browaru Rockmill postanowiłem pozostać jeszcze przez chwili w klimatach belgijskich i zająć się tym razem czymś klasycznym,...

#192: Cantillon – Gueuze 100% Lambic Bio

Dziś wyjątkowy dla mnie dzień - dokładnie rok temu oficjalnie ruszyła strona internetowa Chmielnika Jakubowego. Z perspektywy czasu muszę przyznać, że nie żałuję decyzji...

#171: Lindemans – Oude Gueuze Cuvée René

Dziś mija miesiąc, odkąd zmieniłem pracę. Postanowiłem więc sięgnąć po specjalnego. Będąc ostatnio w sklepie specjalistycznym, stwierdziłem, że mam ochotę na jakiegoś niesłodzonego lambika. Wybór...

Daj lajka! :)

2,275FaniLubię
1,759ObserwującyObserwuj
599ObserwującyObserwuj

Najnowsze artykuły:

Niedługo jesienna edycja Piwowarów

Targi Piw i Browarnictwa Piwowary świętują w tym roku swoje dziesięciolecie. Z tej okazji w jubileuszowym roku odbędzie się druga, tym razem październikowa edycja.Targi...

Amber wprowadza do oferty bezalkoholowy… porter bałtycki

Bezalkoholowy porter bałtycki to najnowsze piwo, które trafia do oferty Browaru Amber w ramach serii Po Godzinach. Ku zaskoczeniu wielu odbiorców twórcy tego piwa...

WHC Lab przejęło polskiego producenta drożdży

Polski producent drożdży Fermentum Mobile został sprzedany. Jak informuje Portal Spożywczy, od 1 października firma stała się przedstawicielstwem na kraje nadbałtyckie irlandzkiego WHC Lab.Fermentum...

Browar Dolina BoBRU mocno ucierpiał w powodzi. Ruszyła zbiórka

Po tym jak przez Jelenią Górę przeszła powódź, Browar Dolina BoBRU potrzebuje odbudowy. Właśnie ruszyła zbiórka, dzięki której można wesprzeć ekipę browaru w naprawie...

Jak zorganizować idealny obiad weselny w restauracji

Organizacja obiadu weselnego to jedno z kluczowych zadań, które stoi przed przyszłymi małżonkami. Wybór odpowiedniego miejsca i menu może znacząco wpłynąć na atmosferę całego...