#154: Bednary & Jabeerwocky – Jormungandr
Dziś na blogu chciałbym Wam zaprezentować piwo, które ma spory potencjał do bycia przekleństwem dla tych, którzy po kilku kolejkach w lokalu próbują je zamówić. Trudne...
#153: Zmajska Pivovara – Hoppy Wheat
Póki co, z kraftowych piw Chorwacji największe wrażenie wywarł na mnie Porter ze Zmajska Pivovara, którego recenzja pojawiła się pod koniec września. Jak już...
#152: Wąsosz/Whisker.beer – Whisker „B”
Whisker.beer to naprawdę bardzo ciekawy projekt, za którym stoi Marcin Ostajewski, główny technolog Browaru Wąsosz - i to z kilku powodów. Interesujące są zarówno...
#151: Fortuna – Komes Russian Imperial Stout
Dziś (tj. 3 listopada) w piwnym świecie obchodzimy Międzynarodowy Dzień Stoutu (ang. International Stout Day). Po raz pierwszy ten dzień celebrowany był w USA...
#150: St.Peter’s – Cream Stout
150 recenzja na moim blogu to dobry moment po sięgnięcie po coś ciekawszego. Piwa zagraniczne pojawiają się u mnie stosunkowo rzadko, chociaż i tak...
#149: Browar Stu Mostów & BRLO – ART+ 8
Nie tak dawno, bo trochę ponad 10 dni temu, miałem okazję po raz pierwszy opisać na moim blogu piwo uwarzone w Browarze Stu Mostów....
#148: Księży Młyn/Browar Okrętowy – Olander
Szczecin ponoć leży nad morzem - przynajmniej tak uważa jakieś 3/4 Polski ;). Choć do Morza Bałtyckiego ze Szczecina drogą jest jakieś 100 km,...
#147: Kabinet – Single Hop Citra (IPA Style)
Serbia, choć leży w samym centrum Europy Środkowo-Wschodniej, pod względem piwnym dla Polaków jest raczej krajem egzotycznym. Zapewne mało kto z Was potrafi wymienić jakiekolwiek serbskie...
#146: Browar Zamkowy w Cieszynie – Witbier Cieszyński
Wczoraj, tj. 20 października, Browar Zamkowy w Cieszynie ogłosił, że na rynek wypuszcza piwo o początkowo tajemnicznej nazwie Witbier Red. Jak się okazało nowym...
#145: Pivionica – Fulir Tamno
Z tegorocznych wakacji w Chorwacji przywiozłem łącznie 9 butelek piwa, w tym 7 kraftowych. Minął już prawie miesiąc od powrotu do domu i aż...
#144: Browar Jana – Mañana
Myśląc o piwie pszenicznym wielu z nas automatycznie bierze pod uwagę bananowo-goździkowe weizeny. Jako klasyczny styl, piwa te trochę ucierpiały w starciu z nowofalowymi gatunkami...
#143: Browar Stu Mostów – WRCLW Schöps
Jednym z kilku kierunków obecnego rozwoju sceny piwnej w Polsce jest przywracanie do życia zamkniętych browarów oraz sięganie po zapomniane, historyczne style piwa. A tych było...
#142: Gościszewo/AleBrowar – Ortodox Pale Ale
AleBrowar, choć znany jest przede wszystkim z piw nowofalowych, ma w swojej ofercie także linię Ortodox. Pod tą marką weterani polskiej rewolucji piwnej w...
#141: Cieszyński Browar Mieszczański/Fabrica RARA – Ice Bread Tea
Fabrica RARA to browar za wszech miar ciekawy. Przyczynkiem do jego powstania było Święto Herbaty w Cieszynie, ponieważ przy jego organizacji w 2014 r. spotkała...
#140: LAB Split – Barba
Po serii kilku polskich piw rzemieślniczych, które ostatnio zrecenzowałem na moim blogu, czas sięgnąć po przedstawiciela zagranicznego kraftu. A że mam jeszcze kilka butelek...