#1143: ?/Funky Fluid – Tomyski
Pilsy należą do moich ulubionych lagerów - mam tu oczywiście na myśli te piwa, które faktycznie są pilsnerami, a nie tylko z nazwy ;)....
#726: Zarzecze/Funky Fluid – Funky Fruit
Browar Funky Fruit to jeden z tych browarów, po których piwa sięgam w zasadzie w ciemno. Miałem już z nim do czynienia kilkukrotnie i...
#1011: ?/NOOK – Musko
Ze wszystkich whisky, jakich do tej pory próbowałem, najbardziej pasują mi te torfowe - w tym Ardbeg oraz Laphroaig. Są dla mnie po prostu...
#366: Jan Olbracht Rzemieślniczy/Piwoteka – Pół czarnej u Roszka
Choć wielkimi krokami zbliża się marzec, to jednak prognozy pogody na najbliższe dni zapowiadają powrót zimy i siarczystych mrozów. Zanim to jednak nastąpi, postanowiłem...
#479: De Brabandere – Petrus Tripel
Z zestawu sześciu piw z belgijskiej serii Petrus, która swego czasu pojawiła się w sklepach sieci Lidl, zostały mi jeszcze do opisania dwa piwa....
#353: Fortuna – Komes Belgian IPA
W rodzinie Komesów, będącej jedną z trzech linii produktowych Browaru Fortuna, jest obecnie dziewięć piw. Seria znana jest przede wszystkim z mocnych, ekstraktywnych piw...
#71: Kormoran – BezGlutenNowe #2
Dobre piwo bezglutenowe to niewątpliwie rzadkość. Wiedzą to ci, którzy cierpią na nietolerancję tej konkretnej mieszaniny białek roślinnych (choroba ta znana jest pod nazwą...
#484: Beer Bros./Hoppy Beaver – Koala In My Bed
Tzw. single hopy, czyli piwa chmielone wyłącznie jedną odmianą chmielu, swego czasu były naprawdę popularne. Mówiło się, że są one świetnym sposobem na porównywanie...
#1086: Tenczynek – Marakuja
Browar Tenczynek to chyba jeden z moich większych zawodów ostatnich lat, patrząc na to, w jakim kierunku poszedł jego rozwój. Pierwsze piwa, które zostały...
#1333: Dobosz – Pilsner
W Policach — w mieście, w którym mieszkam — od wielu lat działa hotel Dobosz. Nie tak dawno jego właściciel wybudował i otworzył hotel...
#966: Haust/Karczewski – Przewodnik
Dziś na Chmielniku mamy kolejny debiut - chociaż o Browarze Karczewskim wielokrotnie wspominałem już w ramach cotygodniowego zestawienia nowości, to jednak z uwarzonym przez...
#1008: Brofaktura – Polish Hazy IPA
Zaczynam coraz lepiej rozumieć, dlaczego obecnie polskie browary kraftowe tak bardzo stronią od braku pasteryzacji. I nie chodzi mi wcale o ryzyko przegazowania dofermentującego...
#4: Pracownia Piwa – Andrus
Piwo uwarzone z dodatkiem jednego chmielu - Nelson Sauvin. Jak dotąd z piw single hop z jego dodatkiem piłem tylko IPA od Birbanta, które...
#841: Boon – Oude Geuze Boon
Imieniny to dobry czas, żeby wyciągnąć coś dobrego. Zawczasu zaopatrzyłem się w kilka (dokładnie pięć) butelek dobrze znanych i cenionych trunków typu lambik. Tak,...
#1002: Brofaktura – Black Jack
Dry stout to w Polsce styl podobnie rzadki jak np. black IPA. Browary już jakiś czas temu postawiły na inne podgatunki tego ciemnego górnofermentacyjnego...