#169: Põhjala – Öö

Estonia, choć nie jest od nas geograficznie odległa, w Polsce jest obecnie krajem dość mało znanym i to pomimo faktu, że przez ponad 200...

#168: Zodiak/Faktoria – Peacemaker

Świat Dzikiego Zachodu nigdy mnie jakoś przesadnie nie rajcował. Jednak ostatnio pod wpływem zakończonego niedawno serialu Westworld, łączącego elementy westernu ze sci-fi, może się...

#167: Kabinet/Visibaba – Bob Barley

Seria piwnych pamiątek z urlopu dobiega powoli końca - dziś w ramach tego cyklu zaprezentuję Wam piwo, z którym mam niestety podwójny problem -...

#166: Broumov – Opat Bitter Premium Extra Chmelené Pivo

Czechy to kraj, w którym wypija się rocznie najwięcej piwa w Europie - na osobę przypada około 144 litrów (dla porównania w Polsce statystyki...

#165: Jan Olbracht Rzemieślniczy – Kuźnia Piwowarów 2016: Milk Stout

Tegoroczna Kuźnia Piwowarów zbliża się już ku końcowi - na rynek trafiło właśnie ostatnie piwo z edycji 2016, czyli Rauchbier. Tymczasem w szkicach mojego...

#164: Zodiak/Inne Beczki – Pop Up Gose #2

Jeszcze do niedawna kupić w Polsce gose było bardzo trudno. Obecnie sytuacja ta diametralnie się zmieniła, co zresztą widać choćby u mnie na blogu,...

#163: Heineken Hrvatska – Karlovačko Crno

Dziś chciałbym Wam zaprezentować kolejne piwo z chorwackiej serii - tj. jedno z tych, które przywiozłem jeszcze we wrześniu z urlopu. Ostatnio mogliście u...

#162: Zarzecze/Kingpin – Aficionado

Jak już kilkakrotnie pisałem tu na blogu, moim drugim hobby powoli staje się herbata. Od dłuższego czasu zabieram się, żeby coś na ten temat...

#161: Fabbrica Di Padavena – Birra Dolomiti Rossa Doppio Malto

Ci, którzy obserwują moje konto na Instagramie na pewno zauważyli, że wczoraj (26 listopada) zapowiedziałem, że jeszcze tego samego dnia pojawi się na blogu...

#160: Marysia/Brokreacja – The Gravedigger (blend barrel aged)

Choć dopiero co świętowałem rok Chmielnika Jakubowego na Facebooku degustując Łódź i Młyn, pojawiła się kolejna okazja do sięgnięcia po mocniejsze piwo :). A...

#159: De Molen & Piwoteka – Łódź i Młyn

Dziś mija dokładnie rok, odkąd uruchomiłem na Facebooku profil o nazwie Chmielnik Jakubowy, na którym przez niespełna 3 miesiące zamieszczałem dość lakoniczne opisy degustowanych...

#158: Bura Brew – Tornado IPA

W Chorwacji byłem 15 razy. Jedynym regionem, który nie został przez te 15 lat przeze mnie odwiedzony, jest najdalej na północ wysunięty duży półwysep...

#157: Gryf/Brokreacja – F*ck the boundaries

Trzecia edycja wrocławskiego festiwalu Beer Geek Madness, która odbyła się we wrześniu ubiegłego roku, zaowocowała kilkoma ciekawymi premierami. Jedną z nich było mocno chmielone,...

#156: Kulmbacher – Mönchshof Kellerbier

Niemieckie piwowarstwo lagerami stoi - wystarczy wejść w Niemczech do pierwszego lepszego sklepu, aby dojść do takiego wniosku. Z górniaków dużą popularnością cieszą się...

#155: Browar na Jurze/PINTA – Table Brett

Zapewne wielu z Was drożdże ze szczepu Brettanomyces kojarzy z kwaśnymi piwami. Otóż okazuje się, że nie jest to regułą i nie zawsze dzikusy produkują kwaśność podczas...

Daj lajka! :)

2,275FaniLubię
1,759ObserwującyObserwuj
599ObserwującyObserwuj

Najnowsze artykuły:

Niedługo jesienna edycja Piwowarów

Targi Piw i Browarnictwa Piwowary świętują w tym roku swoje dziesięciolecie. Z tej okazji w jubileuszowym roku odbędzie się druga, tym razem październikowa edycja.Targi...

Amber wprowadza do oferty bezalkoholowy… porter bałtycki

Bezalkoholowy porter bałtycki to najnowsze piwo, które trafia do oferty Browaru Amber w ramach serii Po Godzinach. Ku zaskoczeniu wielu odbiorców twórcy tego piwa...

WHC Lab przejęło polskiego producenta drożdży

Polski producent drożdży Fermentum Mobile został sprzedany. Jak informuje Portal Spożywczy, od 1 października firma stała się przedstawicielstwem na kraje nadbałtyckie irlandzkiego WHC Lab.Fermentum...

Browar Dolina BoBRU mocno ucierpiał w powodzi. Ruszyła zbiórka

Po tym jak przez Jelenią Górę przeszła powódź, Browar Dolina BoBRU potrzebuje odbudowy. Właśnie ruszyła zbiórka, dzięki której można wesprzeć ekipę browaru w naprawie...

Jak zorganizować idealny obiad weselny w restauracji

Organizacja obiadu weselnego to jedno z kluczowych zadań, które stoi przed przyszłymi małżonkami. Wybór odpowiedniego miejsca i menu może znacząco wpłynąć na atmosferę całego...