#199: Bytów/Rockmill – Chemistry
Zakładając bloga miałem początkowo zamiar skupiać się wokół piwnych wydarzeń z regionu, w którym mieszkam, czyli z Pomorza Zachodniego. Stąd wzięła się jedna z pozycji...
#198: Podgórz – Burgundowy Łowca
Browar Podgórz, założony przez Łukasza Jajecznicę, słynie przede wszystkim z szeroko cenionego porteru bałtyckiego - 652 m n.p.m. Dziś chciałbym Wam przedstawić kolejne mocne piwo,...
#197: Księży Młyn/Browar Okrętowy – Langskip
Szczep drożdży, określany mianem kveik, był jak dotąd w komercyjnym polskim piwowarstwie wykorzystany jedynie kilkukrotnie. Jest on jedyny w swoim rodzaju - choć ponoć...
#196: St.Peter’s – The Saints’ Whisky Beer
Choć od mojego urlopu w Chorwacji minęło już prawie pół roku, to jednak wciąż pozostało mi coś z przywiezionych stamtąd piwnych pamiątek :). Jednym...
#195: Jan Olbracht Rzemieślniczy/Piwni Koledzy – Weizenbock
Jak pewnie wiecie, staram się dość uważnie obserwować piwne debiuty i premiery. Jednak będąc ostatnio w jednym z marketów trafiłem na coś, o czym...
#194: Gościszewo/AleBrowar – Saint No More 2016
Ubiegły rok przyniósł nam całkiem sporo piw z dodatkiem kokosa - spróbować można było m.in. Milk Stoutu z serii Kuźnia Piwowarów 2016, Rokokoko z...
#193: Anderson Valley – Heelch O’Hops
Stany Zjednoczone, gdzie piwna rewolucja zawitała już 30 lat temu, to wielka skarbnica ciekawych piw. To właśnie amerykańskie piwowarstwo wciąż kreuje panujące na świecie...
#192: Cantillon – Gueuze 100% Lambic Bio
Dziś wyjątkowy dla mnie dzień - dokładnie rok temu oficjalnie ruszyła strona internetowa Chmielnika Jakubowego. Z perspektywy czasu muszę przyznać, że nie żałuję decyzji...
#191: Pravda – Frau Ribbentrop
Na moim blogu staram się raczej nie tykać polityki, jednak nie zawsze się tak da, głównie za sprawą różnych kontrowersyjnych pomysłów, czy to polityków...
#190: Jan Olbracht Rzemieślniczy/Piwoteka – Limonka Hooligans
Browar Piwoteka zdążył już zasłynąć dziwnymi pomysłami na dodatki do piwa - wszak na swoim koncie mają już takie cymesy jak grodziskie z boczkiem,...
#189: Zarzecze/Birbant – Sheep Szit
"Gówniane piwo" - któż z nas nigdy nie użył takiego określenia podczas degustacji jakiegoś trunku wątpliwej jakości? Otóż okazuje się, że takie stwierdzenie nie...
#188: Tsingtao – Tsingtao
Chiny to największy na świecie producent piwa. Mimo to stawiam dolary przeciwko orzechom, że przeciętny polski piwosz będzie miał niesamowite problemy, aby wymienić choćby...
#187: Fortuna – Miłosław warzy śmiało: Klonowy Milk Stout
Gdy Browar Fortuna wystartował z nową serią - zatytułowaną Miłosław Warzy Śmiało - wielu beergeeków było bardzo pozytywnie zaskoczonych. Zaskoczenie było tym większe, że debiutanckim piwem...
#186: Wychwood Brewery – Hatherwood The Green Gecko IPA no 2
Historia piwa w stylu india pale ale (IPA), jak pewnie doskonale wiecie, zaczęła się w czasach kolonialnych. Intensywne chmielenie, dzięki swojemu bakteriostatycznemu działaniu, świetnie utrwalało...
#185: Bytów/Faktoria – Chinatown
Kojarzycie taki owoc jak cytryniec chiński? Zapewne nie, ale nie martwcie się, bo ja też do niedawna go nie znałem :). Zmieniło się to za...