#371: Maryensztadt – Sweet Sixteen
Piwa ciemne są kojarzone często z trunkami mocnymi i słodkimi, czasami również też i z gorzkimi od nut palonyych. Mit mocnego piwa ciemnego bierze...
#370: Kamionka/Czarnków – Konstancin Żytnie niefiltrowane
Najbardziej znanym piwem świętej pamięci Browaru Konstancin było Konstancin Żytnie. Przez długi czas był to jedyny w Polsce roggenbier, czyli piwo żytnie w typie niemieckim....
#369: Waszczukowe – Ruda Maruda
Browar Waszczukowe od grudnia 2017 r. warzy już na swoim. W browarze w Czarnej Białostockiej zamontowana została warzelnia 20 hl i siedem tanków. Pierwsze...
#368: Świebodzin – Kosa
Jednym z ciekawszych odkryć ubiegłego roku jest dla mnie Browar Świebodzin, który w maju 2017 r. wystartował z grubej rury i od razu ruszył...
#367: Profesja/wBrew – Berlin-Air Weisse
Berliner weisse to jedno z ciekawszych piw zaliczanych do niemieckiej klasyki. Dzięki wysokiej kwasowości oraz niskiej zawartości alkoholu jest też świetnym napojem na lato,...
#366: Jan Olbracht Rzemieślniczy/Piwoteka – Pół czarnej u Roszka
Choć wielkimi krokami zbliża się marzec, to jednak prognozy pogody na najbliższe dni zapowiadają powrót zimy i siarczystych mrozów. Zanim to jednak nastąpi, postanowiłem...
#365: Gryf/Harpagan – Mroczny Organista
Uwielbiam muzykę organową. Z całej muzyki klasycznej to właśnie gry na organach piszczałkowych słucham najchętniej. A mam dość często ku temu okazję, ponieważ tu,...
#364: Zarzecze/Wrężel – Vermont American IPA
Choć Browar Wrężel zadebiutował w połowie 2014 r., to - co nawet mnie zdziwiło - na moim blogu jak dotąd pojawiał się jedynie we...
#363: Waszczukowe – Janusz Moczywąs
Kojarzycie niemieckie piwo DAB Export, które jest powszechnie dostępne nie tylko w Niemczech, ale też i w Polsce? Myślę, że wielu z Was odpowiedziałoby...
#362: Zarzecze/Kingpin – Imperial Geezer
Dziś ostatni dzień karnawału, od jutra rozpoczyna się Wielki Post. Planuję w tym czasie trochę ograniczyć spożycie piwa - nie wiem niestety, na ile...
#361: Rodenbach – Rodenbach Grand Cru
Medale na World Beer Awards przez trzy lata pod rząd (2014, 2015 i 2016), w tym dwa złote i jeden brązowy, to tylko wycinek...
#360: Bytów – Gryf Pomorski
Z Browarem Bytów miałem styczność jak na razie wyłącznie dzięki warzącym tam kontraktowcom (m.in. Browar Rockmill). Sam się temu dziwię, ponieważ ów producent wypuścił...
#359: Kamionka/Czarnków – Konstancin z Dębowej Beczki
Do tej pory byłem przekonany, że jedynymi większymi browarami, które pokusiły się o użycie płatków dębowych (które są ciekawym substytutem leżakowania w drewnianych beczkach)...
#358: Van Steenberge – Leute Bokbier
Swego czasu, bodaj za sprawą bardzo dobrego kooperacyjnego porteru bałtyckiego Baran z Jajem, uwarzonego przez Pracownię Piwa oraz Browar Podgórz, wybuchła dyskusja na temat...
#357: Browar Świebodzin – Hejzi
Zachodnia część Polski nie ma szczęścia do browarów rzemieślniczych. Jednym z nielicznych na tym obszarze jest Browar Świebodzin, z którym jak miałem do czynienia...