#962: Fortuna – Miłosław Pilzner

Coraz częściej łapię się na tym, że swoją uwagę recenzencką skupiam przede wszystkim na piwach, które pojawiają się na rynku tylko raz i potem...

#961: Kormoran – Imperium Prunum (wersja w tubie)

Jak na recenzenta piw przystało, rzadko wracam do tego, co miałem już okazję próbować i recenzować. Jednym z nielicznych wyjątków od tej zasady było...

#958: Brofaktura – Kupieckie

Pilsner to styl jak najbardziej klasyczny. Ale nie oznacza to, że jest to piwo łatwe. Wielokrotnie przytaczałem tutaj krążące w środowisku piwowarów powiedzenie "Pokaż...

955: Bytów/Widmo – Pierwsza Poprawka

Jak pewnie zauważyliście, dość regularnie staram się sięgać po piwa z browarów, które jeszcze u mnie nie gościły. Ostatnio wpadłem na małe zakupy do...

#948: Brofaktura – Dortmunder Export

Wadą piw niepasteryzowane są ich krótkie terminy przydatności do spożycia. Gdy ponad dwa tygodnie temu degustowałem piwo Dortmunder Export z Browaru Brofaktura, miałem zamiar...

#946: Heller-Bräu Trum – Aecht Schlenkerla Rauchbier Urbock

Piwa dymione to coś, co się kocha lub nienawidzi. Ja zdecydowanie jestem w tej pierwszej grupie. Bardzo ubolewam, że różnego rodzaju rauchbiery w Polsce...

#938: Sady/Deer Bear – Ramen Shop: Rice Hoppy Pils

Lubię kuchnię azjatycką, chociaż np. ramenu nie miałem jeszcze okazji spróbować (jakoś w mojej okolicy brakuje punktów serwujących tę potrawę). I jakoś mnie do...

#936: Brofaktura – Baltic Porter

Okolicznościową serię recenzji przygotowanych z okazji tegorocznego Święta Porteru Bałtyckiego (16 stycznia), kończę piwem teoretycznie najmniej interesującym. Bynajmniej nie nudnym, ale właśnie najmniej ciekawym,...

#935: Łąkomin – Dziki Dzik na Torfowisku

Choć Święto Porteru Bałtyckiego jest już za nami, to na Chmielniku Jakubowym potrwa on nieco dłużej. Pod koniec ubiegłego tygodnia otrzymałem bowiem dwie przesyłki...

#934: Amber – Po Godzinach: Woodside

Dziś trzecia sobota stycznia, a to oznacza, że tego właśnie dnia już po raz szósty obchodzimy Święto Porteru Bałtyckiego. Z tej okazji planuję serię...

#933: Berliner Kindl Schultheiss Brauerei – Berliner Kindl Bock Hell

Gdy myślimy o koźlaku, nasuwa się nam skojarzenie piwa dość ciemnego, wyraźnie melanoidynowego, opiekanego, czasem trochę karmelowego, które z czasem (wraz z utlenieniem) nabiera...

#927: Frankfurter Brauhaus – Frankfurter Helles

Helles to jeden z najbardziej klasycznych niemieckich stylów. U naszych zachodnich sąsiadów, głównie w północnych landach, funkcjonuje on jeszcze pod inną nazwą - Vollbier....

#926: Zapanbrat/Trzech Kumpli – ITAPils

Browar Trzech Kumpli pojawił się na Chmielniku Jakubowym już nie raz. Zazwyczaj byłem bardzo zadowolony piw, które recenzowałem, co znalazło odzwierciedlenie w wysokich ocenach....

#916: Frankfurter Brauhaus – Frankfurter Export

Dziś przeniesiemy się na chwilę do Frankfurtu, jednak nie do tego nad Menem, a do tego znacznie nam bliższego, leżącego na zachodnim brzegu Odry....

#915: Błonie – Kampinoskie Sosnowe

Browar Błonie pojawiał się na Chmielniku Jakubowym już wielokrotnie, ale w charakterze browaru, w którym swoje piwa warzyły różne browary kontraktowe. Dziś jednak po...

Daj lajka! :)

2,275FaniLubię
1,759ObserwującyObserwuj
599ObserwującyObserwuj

Najnowsze artykuły:

Niedługo jesienna edycja Piwowarów

Targi Piw i Browarnictwa Piwowary świętują w tym roku swoje dziesięciolecie. Z tej okazji w jubileuszowym roku odbędzie się druga, tym razem październikowa edycja.Targi...

Amber wprowadza do oferty bezalkoholowy… porter bałtycki

Bezalkoholowy porter bałtycki to najnowsze piwo, które trafia do oferty Browaru Amber w ramach serii Po Godzinach. Ku zaskoczeniu wielu odbiorców twórcy tego piwa...

WHC Lab przejęło polskiego producenta drożdży

Polski producent drożdży Fermentum Mobile został sprzedany. Jak informuje Portal Spożywczy, od 1 października firma stała się przedstawicielstwem na kraje nadbałtyckie irlandzkiego WHC Lab.Fermentum...

Browar Dolina BoBRU mocno ucierpiał w powodzi. Ruszyła zbiórka

Po tym jak przez Jelenią Górę przeszła powódź, Browar Dolina BoBRU potrzebuje odbudowy. Właśnie ruszyła zbiórka, dzięki której można wesprzeć ekipę browaru w naprawie...

Jak zorganizować idealny obiad weselny w restauracji

Organizacja obiadu weselnego to jedno z kluczowych zadań, które stoi przed przyszłymi małżonkami. Wybór odpowiedniego miejsca i menu może znacząco wpłynąć na atmosferę całego...