#933: Berliner Kindl Schultheiss Brauerei – Berliner Kindl Bock Hell
Gdy myślimy o koźlaku, nasuwa się nam skojarzenie piwa dość ciemnego, wyraźnie melanoidynowego, opiekanego, czasem trochę karmelowego, które z czasem (wraz z utlenieniem) nabiera...
#288: Jabłonowo – Manufaktura Piwna: Cisza Nocna
Biedronka piwami z Manufaktury Piwnej Jabłonowo stoi. W pewnym momencie w dyskontach spod znaku czerwonego nakrapianego chrząszcza wysypało piwami z charakterystycznymi etykietami. Wśród nich...
#1087: Lubrow – SKM
SKM - ten skrót w Szczecinie i okolicy kojarzy się jednoznacznie, ze Szczecińską Koleją Metropolitarną, której budowa co rusz napotyka na kolejne problemy i...
#450: Stary Browar Kościerzyna – Ciemna 10°
Są takie browary, które kojarzą mi się przede wszystkim z tym, że są miejscem warzenia kontraktowego. Należą do nich choćby Szczyrzycki Browar Cystersów "Gryf",...
#427: Tenczynek – Marcowe
Piwo marcowe obecnie kojarzy się nam głównie z monachijskim Oktoberfestem. Dziś styl ten nie należy do zbyt szanowanych przez nowofalowych beer geeków i często...
#476: Tychy/Kompania Piwowarska – Książęce Porter
Polska porterami bałtyckimi i ich imperialnymi wersjami stoi. W zasadzie ogromną ich większość można uznać za udane. Nawet duże browary przemysłowe mają w swojej...
1018: Sady & Al. Capone – Al Pilsano
Długo się zastanawiałem, do jakiego browaru przypisać dzisiejsze piwo. Al Pilsano bowiem zostało uwarzone w Browarze Sady i dla sieci sklepów Al. Capone. Ciężko...
#948: Brofaktura – Dortmunder Export
Wadą piw niepasteryzowane są ich krótkie terminy przydatności do spożycia. Gdy ponad dwa tygodnie temu degustowałem piwo Dortmunder Export z Browaru Brofaktura, miałem zamiar...
#91: Damm – Estrella
Zagraniczne piwa na moim blogu to rzadkość. Choć kilka ich czeka na swoją kolej, to wyższy priorytet mają dla mnie produkty polskich rzemieślników. Ostatnio...
#490: Svijany – Svijanská Desítka
Czechy piwem stoją - jednak nie piwną rewolucją, a klasyką. Mimo to na moim blogu czeskie piwa opisywałem jak dotąd jedynie trzy razy. Trzeba...
#225: Jan Olbracht Rzemieślniczy – Piernikowy Foch
Piernik to jeden z bardziej charakterystycznych wypieków, bardzo popularny w Polsce. Swój smak zawdzięcza odpowiednio dobranej mieszance przypraw, w której często znajdziemy cynamon, imbir, a...
#94: Zarzecze/Birbant – Jamarillo
XIX stulecie było czasem intensywnego rozwoju branży piwowarskiej. W latach 50. za sprawą browarników z Czech i Niemiec na rynku zaczęły pojawiać się piwa...
#1029: Plzeňský Prazdroj – Kozel Mistrův Ležák
Z czeskim Kozlem mam sporo miłych wspomnień. Było to jedno z pierwszych zagranicznych piw, które miałem okazję spróbować po skończeniu 18tki i które wtedy...
#738: Browar Bury – Pilzner
Trzy piwa z Browaru Bury, które dotychczas trafiły na łamy mojego portalu, prezentowały naprawdę wysoki poziom. Przypomnę, że do tej pory na mój blogowy...
#728: Spaten-Franziskaner-Bräu – Oktoberfestbier
Oktoberfest - chyba najbardziej znana na świecie impreza kręcąca się wokół piwa - jest już dawno za nami. Choć w swojej nazwie ma "październik"...