#915: Błonie – Kampinoskie Sosnowe
Browar Błonie pojawiał się na Chmielniku Jakubowym już wielokrotnie, ale w charakterze browaru, w którym swoje piwa warzyły różne browary kontraktowe. Dziś jednak po...
#444: Bytów – Bursztynowe
Lagery wiedeńskie (vienna lagery) to, obok zwykłych jasnych międzynarodowych lagerów, chyba jeden z najnudniejszych stylów ze swojej rodziny. Słodowy (ale wytrawny na finiszu), głównie...
#1086: Tenczynek – Marakuja
Browar Tenczynek to chyba jeden z moich większych zawodów ostatnich lat, patrząc na to, w jakim kierunku poszedł jego rozwój. Pierwsze piwa, które zostały...
#835: Kraftwerk – Wanted Style
Na Śląsku mamy chyba obecnie największe zagęszczenie browarów kraftowych w Polsce. Nie liczyłem ich, ale takie odnoszę wrażenie. Jednym z pierwszych tamtejszych kraftowców był...
#1060: Łańcut & Browar Trzech Kumpli – Demode
Browar Trzech Kumpli to pod względem jakości jeden z najstabilniejszych polskich browarów kraftowych w Polsce. Już nie pamiętam, kiedy jego piwo mnie zawiodło. Kraftowiec...
#825: Miedziowy44 – Miedziowe44 Pils Rześki
Kontynuuję serię recenzji piw zniewielkiego browaru Miedziowy44 ze Świnoujścia. Do tej pory zrecenzowałem trzy pozycje z jego portfolio: Miedziowe44 German Hefeweizen, Miedziowe44 Milk Stout,...
#588: Browar Grodzisk – Grodziski Porter
Swego czasu przy okazji premiery kooperacyjnego piwa browarów Pracownia Piwa i Podgórz pod nazwą Baran z Jajem, przez polskie środowiska związane z piwem przetoczyła...
#466: Weldebräu – Citra Helles
Monachijskie jasne, zwane też inaczej munich helles, to jeden z klasycznych niemieckich stylów, i to jeden z tych nudniejszych. Słodkawy, słodowy profil z niską...
#1012: Brofaktura & Kufloteka – Pils z Limonką
Działalność recenzencka wiąże się z otrzymywaniem mniejszych lub większych tzw. darów losu. Staram się opisywać wszystkie piwa, które do mnie przychodzą. Z uwagi na...
#9: Wąsosz/Kraftwerk & Kattowitzer Bräuhaus – Pils
Piwo w stylu klasycznym - jest to niemiecki pils uwarzony przez ekipy działające na piwnej scenie pod niemieckobrzmiącymi nazwami - tzn. przez browar kontraktowy...
#581: Beer Bros./Hoppy Beaver – My Name Is Lager
Dodając chmiel do piwa zwykle korzysta się z granulatu chmielowego, produkowanego ze zmielonych i sprasowanych szyszek chmielu. Tak jest po prostu najpraktyczniej. Surowiec ten...
#280: Ciechan – Ciechan Eksportowe
Dwie ostatnie recenzje utrzymane były w klimatach lagerowych. Dlaczego więc nie przedłużyć więc tej miniserii i zająć się kolejnym lagerem, tym razem dla odmiany...
#450: Stary Browar Kościerzyna – Ciemna 10°
Są takie browary, które kojarzą mi się przede wszystkim z tym, że są miejscem warzenia kontraktowego. Należą do nich choćby Szczyrzycki Browar Cystersów "Gryf",...
#478: Bytów & Rockmill – „T”
Przyszedł czas na ostatni z czterech imperialnych porterów, które otrzymałem na początku roku od Browaru Bytów. Mowa tu o całej serii piw, będącej owocem...
#837: Incognito – Vendetta
Miałem już dziś nic nie pisać, jednak dzisiejsza pogoda - a w Policach jest dziś słonecznie i bardzo ciepło - mnie do tego zmotywowała....