#228: Zagrebačka Pivovara – Tomislav

W Chorwacji byłem we wrześniu ubiegłego roku. Byłem tam już bodaj po raz 11 czy 12, ale dopiero tym razem udało mi się dorwać...

#225: Jan Olbracht Rzemieślniczy – Piernikowy Foch

Piernik to jeden z bardziej charakterystycznych wypieków, bardzo popularny w Polsce. Swój smak zawdzięcza odpowiednio dobranej mieszance przypraw, w której często znajdziemy cynamon, imbir, a...

#221: Marysia/IGNIS – Małe Ciche

Przy okazji niedawnej recenzji piwa Obywatel Pils z Browaru Czarna Owca wspominałem, że rzemieślnicy, którzy jeszcze do niedawna z wielu względów ograniczali się jedynie...

#220: Kormoran – Imperium Prunum 2017

500 lajków na facebookowym profilu mojego bloga pękło już w środę. Już jakiś czas temu obiecałem, że na świętowanie tego jubileuszu przeznaczę coś specjalnego....

#217: Zadyma – Miodowe

Dziś kończę swoją tegoroczną przygodę z Browarem Zadyma, będącej pozostałością po spędzonym przeze mnie w ubiegłym miesiącu urlopie w Tatrach i na Podhalu. Do...

#216: Czarna Owca – Obywatel Pils

Dziś kontynuuję przegląd piw z Browaru Czarna Owca. Po dwóch nowofalowych ejlach, teraz kolej na coś z drugiego krańca piwnego świata, czyli na jasnego...

#214: Zadyma – Jasne

Jasny lager, podobnie jak jego ciemna wersja oraz weizen, należą do "must have" każdego browaru restauracyjnego. Jak już wielokrotnie pisałem, dobrego, stylowego jasnego lagera...

#207: Wąsosz/Hopster – Czarny Szkuner

Szczeciński browar kontraktowy Hopster zaczyna decydować się na coraz śmielsze kroki - ostatnio ogłosili, że wypuszczą trzy piwa z dodatkiem owoców. Wcześniej, w okolicy...

#206: Zadyma – Ciemne

Browary restauracyjne to to segment polskiego rynku piwowarskiego, który jest traktowany przeze mnie jakoś tak po macoszemu. Jak dotąd, od momentu uruchomienia bloga, odwiedziłem jedynie...

#188: Tsingtao – Tsingtao

Chiny to największy na świecie producent piwa. Mimo to stawiam dolary przeciwko orzechom, że przeciętny polski piwosz będzie miał niesamowite problemy, aby wymienić choćby...

#184: Broumov – Opat Svetlý Ležák

Trochę ponad dwa miesiące temu miałem okazję degustować świetnego, intensywnie nachmielonego pilsa, rodem prosto z Czech - Opat Bitter Premium Extra Chmelené Pivo. Dziś chciałbym...

#183: Fortuna – Komes Porter Bałtycki Płatki Dębowe

Dziś Święto Porteru Bałtyckiego - z tej okazji w ciągu tygodnia na moim blogu pojawiły się już recenzje dwóch, całkiem różnych piw w tym...

#182: Pracownia Piwa & Podgórz – Baran z Jajem

Po dzisiejszej recenzji zapewne pojawią się głosy, że... odgapiam od Kopyra. Prawda jest jednak inna, bowiem kolejność porterowych degustacji na ten tydzień w ramach...

#181: Browar Zamkowy w Cieszynie/Żywiec – Porter

W sobotę, 21 stycznia, już po raz II w historii, w Polsce obchodzimy Święto Porteru Bałtyckiego. Za tą inicjatywą stoi Marcin "Mason" Chmielarz, autor...

#178: Podgórz – 652 m n.p.m.

Warząc porter bałtycki, obecnie coraz więcej browarów decyduje się na dłuższe jego leżakowanie. I wcale nie mi chodzi o przetrzymywanie piwa w drewnianych beczkach,...

Daj lajka! :)

2,275FaniLubię
1,759ObserwującyObserwuj
599ObserwującyObserwuj

Najnowsze artykuły:

Browar Stu Mostów zmienia identyfikację wizualną

Browar Stu Mostów w 2025 r. skończy 10 lat. Z tej okazji podjęto decyzję o zmianie identyfikacji wizualnej. W środę, 15 stycznia, zaprezentowane zostało...

Zamyka się Browar Lubicz

Zamyka się kolejny browar rzemieślniczy. Chodzi o Browar Lubicz, który w obecnej lokalizacji będzie działał jeszcze do 21 grudnia 2024 r.- Decyzja ta została...

Niedługo jesienna edycja Piwowarów

Targi Piw i Browarnictwa Piwowary świętują w tym roku swoje dziesięciolecie. Z tej okazji w jubileuszowym roku odbędzie się druga, tym razem październikowa edycja.Targi...

Amber wprowadza do oferty bezalkoholowy… porter bałtycki

Bezalkoholowy porter bałtycki to najnowsze piwo, które trafia do oferty Browaru Amber w ramach serii Po Godzinach. Ku zaskoczeniu wielu odbiorców twórcy tego piwa...

WHC Lab przejęło polskiego producenta drożdży

Polski producent drożdży Fermentum Mobile został sprzedany. Jak informuje Portal Spożywczy, od 1 października firma stała się przedstawicielstwem na kraje nadbałtyckie irlandzkiego WHC Lab.Fermentum...