#126: Gościszewo – Surfer

Piwo pszeniczne w stylu bawarskim, szerzej znane pod nazwą (hefe)weizen (der Weizen to po niemiecku pszenica, w sensie gatunku zboża), są na moim blogu...

Browary Szczecina: Browar Wyszak

Przez dłuższy czas Szczecin był istną białą plamą na piwnej mapie Polski - zarówno pod względem pubów, jak i browarów. Jeśli chodzi o browary...

#42: Kaiser Bräu – Mandarina Bavaria Sommerweisse

Recenzja ta miała zostać opublikowana dopiero za kilka dni, ale dziś (tj. 25 lutego) wybuchła w Niemczech poważna afera, która zatacza coraz szersze medialne...

Daj lajka! :)

2,275FaniLubię
1,759ObserwującyObserwuj
599ObserwującyObserwuj

Najnowsze artykuły:

Browar Stu Mostów zmienia identyfikację wizualną

Browar Stu Mostów w 2025 r. skończy 10 lat. Z tej okazji podjęto decyzję o zmianie identyfikacji wizualnej. W środę, 15 stycznia, zaprezentowane zostało...

Zamyka się Browar Lubicz

Zamyka się kolejny browar rzemieślniczy. Chodzi o Browar Lubicz, który w obecnej lokalizacji będzie działał jeszcze do 21 grudnia 2024 r.- Decyzja ta została...

Niedługo jesienna edycja Piwowarów

Targi Piw i Browarnictwa Piwowary świętują w tym roku swoje dziesięciolecie. Z tej okazji w jubileuszowym roku odbędzie się druga, tym razem październikowa edycja.Targi...

Amber wprowadza do oferty bezalkoholowy… porter bałtycki

Bezalkoholowy porter bałtycki to najnowsze piwo, które trafia do oferty Browaru Amber w ramach serii Po Godzinach. Ku zaskoczeniu wielu odbiorców twórcy tego piwa...

WHC Lab przejęło polskiego producenta drożdży

Polski producent drożdży Fermentum Mobile został sprzedany. Jak informuje Portal Spożywczy, od 1 października firma stała się przedstawicielstwem na kraje nadbałtyckie irlandzkiego WHC Lab.Fermentum...

Najlepsze w stylu hefeweizen:

#485: Binding – Schöfferhofer Hefeweizen

1200. tekst na moim blogu postanowiłem poświęcić piwnej klasyce. Do tego grona zaliczam piwa, które od wielu, wielu lat trzymają poziom i - pomimo,...

#1192: Browar Tarnobrzeg – Santarosa

Weizen to piwo pszeniczne, które kojarzone jest z reguły jako trunek lekki, orzeźwiający, ale też jednocześnie wyrazisty pod względem estrowo-fenolowego aromatu i smaku. Jego...

#463: Browar na Jurze/PINTA – Bawarka

Piwo pszeniczne - mimo że stylów piwa, do których używa się pszenicy (czy to w formie słodu, czy też niesłodowanej lub płatków) jest naprawdę...

#513: BIAŁY – Złota Pszenica

Jeszcze rok temu o kraftowego weizena było ciężko. Piwa w tym stylu do niedawna były domeną browarów restauracyjnych oraz wielkich browarów, które są w...

#778: Švyturys – Baltas White Hefeweizen

O dobrego weizena w Polsce obecnie nietrudno. Aż trudno uwierzyć, że jeszcze nie tak dawno tak sielsko nie było - ba, żaden z koncernów...