#144: Browar Jana – Mañana
Myśląc o piwie pszenicznym wielu z nas automatycznie bierze pod uwagę bananowo-goździkowe weizeny. Jako klasyczny styl, piwa te trochę ucierpiały w starciu z nowofalowymi gatunkami...
#407: Eichbaum/Perlenbacher – Patronus
Gdy zaczynałem swoją przygodę z piwem mniej więcej w 2011-2012 r., piwnych ciekawostek szukałem głównie w marketach. Sporą zasługę w rozwoju moich zainteresowań miał...
#848: Lubicz – Pszeniczne
Browary restauracyjne - z punktu widzenia beer geeka - mają jeden zasadniczy minus. Warzone przez nie piwa są dostępne wyłącznie komina - zdobycie ich...
#918: Sady/Mentzen – Piwo Pszeniczne
Opublikowana tydzień temu pierwsza na Chmielniku Jakubowym recenzja piwa z Browaru Mentzen do dziś cieszy się u Was naprawdę dużym zainteresowaniem. Szczerze mówiąc -...
#210: Zadyma – Pszeniczne
Jak zapewne wiecie, w żelaznym kanonie piw serwowanych w browarach restauracyjnych zwykle znajdują się trzy gatunki piwa: jasne, ciemne i pszeniczne. Nie mogło ich...
#440: Browars – Piwo Limanowskie Pszeniczne
Nie od dziś wiadomo, że z piwami nawiązującymi nazwą do miejsc turystycznych trzeba być ostrożnym. Przypomnieć tu wystarczy choćby słynny Łebski Browar, piwa zakopiańskie,...
#126: Gościszewo – Surfer
Piwo pszeniczne w stylu bawarskim, szerzej znane pod nazwą (hefe)weizen (der Weizen to po niemiecku pszenica, w sensie gatunku zboża), są na moim blogu...
#344: Kamionka/Czarnków – Konstancin Pszeniczne niefiltrowane
Pamiętacie Browar Konstancin? Swego czasu był on znany z dobrego i chyba jedynego na polskim rynku roggenbiera, czyli piwa żytniego w typie niemieckim. Niestety,...
#683: Witnica/Smaki Podhala – Świstok
Ilekroć jestem w Zakopanem, tylekroć staram się zajrzeć chyba do jedynego sensownego tamtejszego sklepu w piwem - Smaków Podhala. Tym co mi w tamtym...
#727: Bojanowo – Bojan Pszeniczne
Weizeny jeszcze nie tak dawno był domeną browarów restauracyjnych i tzw. regionalnych. Do dziś pamiętam te zachwyty, które swego czasu budził Ciechan Pszeniczne. Dziś...