#210: Zadyma – Pszeniczne

Jak zapewne wiecie, w żelaznym kanonie piw serwowanych w browarach restauracyjnych zwykle znajdują się trzy gatunki piwa: jasne, ciemne i pszeniczne. Nie mogło ich...

#513: BIAŁY – Złota Pszenica

Jeszcze rok temu o kraftowego weizena było ciężko. Piwa w tym stylu do niedawna były domeną browarów restauracyjnych oraz wielkich browarów, które są w...

#383: BeerLab – Piaseczyńskie Pszeniczne

Za dzisiejszą recenzję miałem zabrać się wcześniej, jednak pół dnia zeszło mi na prace konserwacyjne mojej strony. Jeśli trafiliście na moment, w którym blog...

#762: Błonie/Brewery Hills – Miami Weiz

Browar Brewery Hills ostro poszedł w puszki, mocno lansując swoim pijarze hasło "yes, we can". Nie tak dawno browar ten rozesłał do blogerów i...

#1192: Browar Tarnobrzeg – Santarosa

Weizen to piwo pszeniczne, które kojarzone jest z reguły jako trunek lekki, orzeźwiający, ale też jednocześnie wyrazisty pod względem estrowo-fenolowego aromatu i smaku. Jego...

#463: Browar na Jurze/PINTA – Bawarka

Piwo pszeniczne - mimo że stylów piwa, do których używa się pszenicy (czy to w formie słodu, czy też niesłodowanej lub płatków) jest naprawdę...

#891: Zarzecze/Wrężel – Mangove

Gdy zaczynałem swoją przygodę z piwem w okolicach roku 2011/2012, hefeweizeny były uważane (szczególnie w browarach restauracyjnych) za piwo skierowane do kobiet, w odróżnieniu...

#842: Maryensztadt/Dziki Wschód – Buszujący w Zbożu

Buszujący z Zbożu - wiem, że nazwa tego uwarzonego przez Browar Dziki Wschód powinna mi się kojarzyć z powieścią amerykańskiego pisarza J.D. Salingera o...

#42: Kaiser Bräu – Mandarina Bavaria Sommerweisse

Recenzja ta miała zostać opublikowana dopiero za kilka dni, ale dziś (tj. 25 lutego) wybuchła w Niemczech poważna afera, która zatacza coraz szersze medialne...

#440: Browars – Piwo Limanowskie Pszeniczne

Nie od dziś wiadomo, że z piwami nawiązującymi nazwą do miejsc turystycznych trzeba być ostrożnym. Przypomnieć tu wystarczy choćby słynny Łebski Browar, piwa zakopiańskie,...

#967: Gryf/Brokreacja – The Nurse

Kontrowersje - potrafią albo przyciągać do danego produktu, albo też od niego odrzucać. Przynajmniej ja tak mam :). Po dzisiejsze piwo - The Nurse...
Dva Klasa

#272: Pivovara Medvedgrad – Dva Klasa

Zaczynam tegoroczną serię wpisów z recenzjami piw chorwackich. W tym roku okazało się, że w Chorwacji z kraftem jest coraz lepiej i piwa rzemieślnicze...

#485: Binding – Schöfferhofer Hefeweizen

1200. tekst na moim blogu postanowiłem poświęcić piwnej klasyce. Do tego grona zaliczam piwa, które od wielu, wielu lat trzymają poziom i - pomimo,...

Piwna wizyta w Gdańsku [minirecenzje #610-620]

Choć Gdańsk odwiedziłem głównie z powodów rodzinnych - wujek mojej babci kończył równe 100 lat, to jednak nie mogłem nie odwiedzić tam kilku piwnych...

#730: Browar Bury – Pszeniczne

Walka z przeziębieniem, które - jak wiadomo - u faceta jest równoznaczne z bojem na śmierć i życie, nie sprzyja ani degustacji piw, ani...

Daj lajka! :)

2,275FaniLubię
1,759ObserwującyObserwuj
599ObserwującyObserwuj

Najnowsze artykuły:

Niedługo jesienna edycja Piwowarów

Targi Piw i Browarnictwa Piwowary świętują w tym roku swoje dziesięciolecie. Z tej okazji w jubileuszowym roku odbędzie się druga, tym razem październikowa edycja.Targi...

Amber wprowadza do oferty bezalkoholowy… porter bałtycki

Bezalkoholowy porter bałtycki to najnowsze piwo, które trafia do oferty Browaru Amber w ramach serii Po Godzinach. Ku zaskoczeniu wielu odbiorców twórcy tego piwa...

WHC Lab przejęło polskiego producenta drożdży

Polski producent drożdży Fermentum Mobile został sprzedany. Jak informuje Portal Spożywczy, od 1 października firma stała się przedstawicielstwem na kraje nadbałtyckie irlandzkiego WHC Lab.Fermentum...

Browar Dolina BoBRU mocno ucierpiał w powodzi. Ruszyła zbiórka

Po tym jak przez Jelenią Górę przeszła powódź, Browar Dolina BoBRU potrzebuje odbudowy. Właśnie ruszyła zbiórka, dzięki której można wesprzeć ekipę browaru w naprawie...

Jak zorganizować idealny obiad weselny w restauracji

Organizacja obiadu weselnego to jedno z kluczowych zadań, które stoi przed przyszłymi małżonkami. Wybór odpowiedniego miejsca i menu może znacząco wpłynąć na atmosferę całego...

Najlepsze w stylu hefeweizen:

#485: Binding – Schöfferhofer Hefeweizen

1200. tekst na moim blogu postanowiłem poświęcić piwnej klasyce. Do tego grona zaliczam piwa, które od wielu, wielu lat trzymają poziom i - pomimo,...

#1192: Browar Tarnobrzeg – Santarosa

Weizen to piwo pszeniczne, które kojarzone jest z reguły jako trunek lekki, orzeźwiający, ale też jednocześnie wyrazisty pod względem estrowo-fenolowego aromatu i smaku. Jego...

#463: Browar na Jurze/PINTA – Bawarka

Piwo pszeniczne - mimo że stylów piwa, do których używa się pszenicy (czy to w formie słodu, czy też niesłodowanej lub płatków) jest naprawdę...

#513: BIAŁY – Złota Pszenica

Jeszcze rok temu o kraftowego weizena było ciężko. Piwa w tym stylu do niedawna były domeną browarów restauracyjnych oraz wielkich browarów, które są w...

#778: Švyturys – Baltas White Hefeweizen

O dobrego weizena w Polsce obecnie nietrudno. Aż trudno uwierzyć, że jeszcze nie tak dawno tak sielsko nie było - ba, żaden z koncernów...