#526: Zodiak/Faktoria – Rio Bravo z jałowcem
Jałowiec nie jest czymś, co kojarzy mi się z piwem - raczej z dziczyzną i z kiełbasą ;). No, chyba że mówimy o tradycyjnych,...
#31: Lwówek – Jankes
Dziś piwo z browaru regionalnego, należącego do Grupy Browary Regionalne Jakubiak (BRJ) - Jankes z Browar Lwówek. O ile pamięć mnie nie myli, piwo...
#745: AleBrowar – Smooth IPA Vanilla
Choć słodkie piwa - takie jak np. pastry stouty - cieszą się w Polsce dużą popularnością, to jednak wydaje się, że moda na milkshake...
#202: Wąsosz/Setka – Ich Bin Ein Minister
Berliner weisse, czyli lekkie kwaśne piwo, które swoje bardzo niskie pH zawdzięcza przede wszystkim pracy bakterii kwasu mlekowego, jest świetnym, orzeźwiającym latem trunkiem. Jeszcze...
#415: BeerLab/Wokanda – Porozumienie Stron
Z pszenicznym podstylem IPA, czyli wheat IPA, jest pewien problem. Jest on bowiem na różne sposoby interpretowany. Dodatkowo w sensorycznej nomenklaturze funkcjonuje zbliżony do...
#493: Pivovara Daruvar – 5th Element Beer LELA
Gdy myślimy o połączeniu ale'a i lagera, na myśl nam przychodzą zwykle hybrydy: kölsch i altbier. Tymczasem ostatnio trafiłem na inny, niespotykany wcześniej przeze...
#137: Wąsosz/Kraftwerk – Hedgehog American Pale Ale
W hipermarketach bywam rzadko, a w piwo z reguły zaopatruję się w sklepach specjalistycznych oraz małych, lokalnych marketach i dyskontach, jeśli na ich półki...
#687: Pyynikin – Pacific Pale Ale
W sklepach sieci Lidl pojawiają czasem warte uwagi piwne ciekawostki - od polskich piw kraftowych, przez piwną klasykę, aż po trunki z rzadziej spotykanych...
#577: ?/Hopito – Pina Chocolada
Wszelkiej maści IPA powinny być pite jak najszybciej - z czasem zmniejsza się chmielowość w aromacie, a baza słodowa się utlenia, co może dawać...
#75: Beck’s – Pale Ale
Jak już pisałem w recenzji piwa Veldensteiner Bavarian Amber Ale - niemieckie piwowarstwo nowofalowe w Niemczech łatwo nie ma i w sumie jeszcze do niedawna...
#704: Wąsosz/Chmielologia – Sesyjne IPA
Gluten to słowo, które jeszcze nie tak dawno miało fatalną prasę - wręcz stało się synonimem niezdrowego żywienia. A tak naprawdę substancja ta jest...
#608: Doctor Brew – Experimental American IPA
Od rozpoczęcia przez Doctor Brew warzenia w Browarze Lwówek, minęło już kilka miesięcy. Jest to więc najwyższa pora, aby sprawdzić, jak wygląda forma produkowanych...
#499: Bujska Pivovara – San Servolo APA
American pale ale to styl, bez którego - obok IPA - nie byłoby piwnej rewolucji. Intensywnie chmielony na aromat, dość lekki trunek z umiarkowaną...
#680: Target 2000 S.P.A. – Italian Red IPA
Włochy słyną przede wszystkim z wina, ewentualnie z grappy. Okazuje się jednak, że w ostatnich latach mocno rozwinęło się tam piwowarstwo rzemieślnicze - nawet...
#52: Kaiser Bräu – Veldensteiner Bavarian Amber Ale
Niemiecki rynek piwa, mimo że należy do największych na świecie, charakteryzuje się tym, że jest hermetyczny i bardzo tradycyjny - tamtejsi konsumenci bardzo ostrożnie...