#799: Zapanbrat/Trzech Kumpli – Igrok
Mało który browar ma u mnie tak dobrą prasę jak Browar Lotny Trzech Kumpli. W zasadzie tylko raz mnie on zawiódł, o czym pisałem...
#1021: ?/Funky Fluid & Lervig – Gelato Bløtkake
Sieć sklepów Lidl mocno rozwija swoją ofertę polskich piw kraftowych, co nie jest dobrą wiadomością dla tzw. kanału specjalistycznego. I ja to jak najbardziej...
#410: Bytów – West Coast IPA
Szeroko pojęte IPA to całkiem pokaźna grupa różnego rodzaju podstylów, hybryd i wariacji, które w skrajnych przypadkach różnią się od siebie jak dzień od...
#234: Kamionka/Golem – Naftali
Leżenie w łóżku i kurowanie się z infekcji dróg oddechowych ma jedną zaletę - można nadrobić zaległości i dokończyć recenzje, które już od dłuższego...
#704: Wąsosz/Chmielologia – Sesyjne IPA
Gluten to słowo, które jeszcze nie tak dawno miało fatalną prasę - wręcz stało się synonimem niezdrowego żywienia. A tak naprawdę substancja ta jest...
#628: Browar Miejski Sopot – English Brown
Gdy w kwietniu byłem na krótkim wyjeździe rodzinnym w Gdańsku, udało mi się odwiedzić kilka tamtejszych piwnych miejscówek. Niestety czasu na wszystko nie wystarczyło,...
#885: Amber – Po Godzinach: Apple Wheat
Są różne przyczyny powstawania konkretnych stylów piwa - lokalnie dostępne surowce, ograniczenia technologiczne, przepisy podatkowe, moda, kreatywność piwowara. Jest też na współczesnym rynku styl,...
#309: Fortuna&Boon – Wild Sour Pigwa
Gdy Browar Fortuna ogłosił, że uwarzył piwo z legendarnym Boonem - belgijskim browarem warzącym lambiki, wszyscy byli zaskoczeni. Gdy jednak ogłoszono, że owocem tej...
#546: Zapanbrat/Trzech Kumpli – PiA
Niewiele jest browarów, które mógłbym zaliczyć do tzw. "pewniaków". Jednym z nich jest na pewno Browar Trzech Kumpli, który charakteryzuje się naprawdę solidną stabilnością...
#418: Świdnica – Endemit
Z Browarem Świdnica nie miałem dotąd styczności. Prawdę mówiąc, to w sumie nawet niewiele o nim słyszałem aż do czasu, gdy pochwalił się na...
#766: Wąsosz (?)/Kraft Daily – Joe Rednecki
Nie tak dawno sporą "karierę" w polskim krafcie zrobiło określenie "parabrowar". Wówczas najbardziej oberwało się firmom niezwiązanym z piwowarstwem - takim jak np. agencje...
#880: AleBrowar – #AleLab 02A
AleBrowar nie pojawia się u mnie za często. Nie ukrywam, że jedną przyczyn takiego stanu rzeczy jest pewnego rodzaju "zadyszka" chłopaków od sloganu "Hopheads...
#858: PINTA – Mini Maxi Red
Kraftowe piwa bezalkoholowe trafiły do sklepów znanej niemieckiej sieci na L. I bardzo dobrze! To bardzo dobra szansa na to, aby konsument, który na...
#742: Błonie/Brewery Hills – Mosaic
Mosaic to chyba moja ulubiona odmiana chmielu. Jest ona dla mnie bardzo charakterystyczna pod względem wnoszonych przez nią aromatów i posmaków. I każdy piwo,...
#1097: Heller-Bräu Trum – Aecht Schlenkerla Rauchbier Weizen
Piwo pszeniczne w typie bawarskim, znane też jako weizen, jest kojarzone jako łatwy odbiorze trunek o aromacie bananów oraz goździków. Znany z warzenia kultowych...