#1024: Wąsosz/Revolta – Tropical Wheat Limited Edition

Portal Chmielnik Jakubowy to obecnie m.in. zbiór trochę ponad tysiąca recenzji piw - głównie polskich, ale również z zagranicy. Przez te kilka lat przewinęło...

#747: Browar Bury – Sour Ale Czarna Porzeczka

Dziś premiera Wiedźmina - nie zdziwcie się więc, że w najbliższych dniach będzie mniej wpisów na profilu :P. Korzystając jednak z chwili czasu sięgnąłem...

#597: Sady/Moczybroda – Żar Tropików

Weizen - trudno o bardziej klasyczny styl ;). Niektórzy zapewne słowo "klasyczny" z chęcią zamieniliby na wyraz "nudny". Ja jednak bawarskie pszenice lubię, choć...

#1027: Artezan – Elektrolit

Lubię gose, czyli niemieckie kwaśne piwa z dodatkiem soli oraz (zazwyczaj) kolendry - szczególnie te tradycyjne, bez zbędnych dodatków. Niestety ciężko takie piwo obecnie...

#445: De Proef/Mikkeller – Spontanyuzu

Lambiki, czyli powstające za sprawą fermentacji spontanicznej kwaśne piwa, należą do moich ulubionych. Oficjalnie określa się tak jedynie te piwa, które powstają w rejonie Payottenland...

#760: Błonie/NOOK – Zaraz Wracam Marakuja

Rok 2019 był przełomowy dla kraftowych piw bezalkoholowych. Na rynku pojawiło się ich naprawdę sporo, czym browary pokazały, że nie brakuje im kreatywności. Okazało...

#864: Browar Grodzisk – Bezalkoholowe Mango Ale

Wakacje już za nami i w sumie tak się jakoś w tym roku złożyło, że nie miałem dłuższego urlopu. OK, byłem tydzień nad jeziorem...

#682: Błonie/Raduga – Circus

Ostatnim piwem z mojego urlopowego zaopatrzenia w Lidlu jest Circus z Browaru Raduga. W teorii jest to piwo idealne na lato, gdyż mamy tu...

#1046: Maryensztadt/Hopito & Deer Bear – Sour Double IPA

Przerwa od mocno chmielonych piw dobrze mi zrobiła. Powoli będę do nich wracał, ponieważ w swoich zapasach mam kilka interesujących tego rodzaju piw. Na...

#460: Warsztat Piwowarski – Frutal

Piwa z wrocławskiego Warsztatu Piwowarskiego długo w Szczecinie nie pojawiały się. Ostatnio to się zmieniło dzięki ubiegłorocznemu zwycięstwu w XII edycji Wrocławskiego Konkursu Piw...

#605: Pracownia Piwa – Kwaśne Przygody Exotic

Pracownia Piwa - odkąd zaczęła rozlewać swoje piwa do butelek - była kojarzona z małymi buteleczkami o pojemności 0,33 litra. Ja osobiście tę pojemność...

#1051: Brofaktura – Peach Sour Witbier

Witbier to ciekawy, wywodzący się z Belgii styl, który - jak już wiele razy wspomniałem - w pewnym momencie praktycznie zniknął z piwnej mapy...

#891: Zarzecze/Wrężel – Mangove

Gdy zaczynałem swoją przygodę z piwem w okolicach roku 2011/2012, hefeweizeny były uważane (szczególnie w browarach restauracyjnych) za piwo skierowane do kobiet, w odróżnieniu...

#236: De Brabandere – Petrus Aged Red

Zwolnienie lekarskie ma swoje dobre strony - mogę przynajmniej spokojnie dokończyć recenzje, które zacząłem pisać już jakiś czas temu. Parę tygodni temu w sklepach...

#686: Gryf/Harpagan – Poharatany Parobek

W moim regionie (Pomorze Zachodnie) jest już generalnie po żniwach. Z tym okresem kojarzy mi się szczególnie jeden styl piwa - saison, który na...

Daj lajka! :)

2,275FaniLubię
1,759ObserwującyObserwuj
599ObserwującyObserwuj

Najnowsze artykuły:

Zamyka się Browar Lubicz

Zamyka się kolejny browar rzemieślniczy. Chodzi o Browar Lubicz, który w obecnej lokalizacji będzie działał jeszcze do 21 grudnia 2024 r.- Decyzja ta została...

Niedługo jesienna edycja Piwowarów

Targi Piw i Browarnictwa Piwowary świętują w tym roku swoje dziesięciolecie. Z tej okazji w jubileuszowym roku odbędzie się druga, tym razem październikowa edycja.Targi...

Amber wprowadza do oferty bezalkoholowy… porter bałtycki

Bezalkoholowy porter bałtycki to najnowsze piwo, które trafia do oferty Browaru Amber w ramach serii Po Godzinach. Ku zaskoczeniu wielu odbiorców twórcy tego piwa...

WHC Lab przejęło polskiego producenta drożdży

Polski producent drożdży Fermentum Mobile został sprzedany. Jak informuje Portal Spożywczy, od 1 października firma stała się przedstawicielstwem na kraje nadbałtyckie irlandzkiego WHC Lab.Fermentum...

Browar Dolina BoBRU mocno ucierpiał w powodzi. Ruszyła zbiórka

Po tym jak przez Jelenią Górę przeszła powódź, Browar Dolina BoBRU potrzebuje odbudowy. Właśnie ruszyła zbiórka, dzięki której można wesprzeć ekipę browaru w naprawie...

Najlepsze piwa w stylu fruit ale:

#177: Browar na Jurze – Wiśnia w Czekoladzie

Piwa z sokiem są często uważane za "kobiece", jednocześnie pogardzane przez facetów. Jest to podejście wielce krzywdzące, ponieważ taki trunek wcale nie musi być...

#732: Fortuna – Fortunatus II: Sour Cherry Wild Ale BA

Browar Fortuna ostatnimi czasy mocno się rozszalał. Mam tu na myśli oczywiście warzenie bardzo ciekawych piw. Duża w tym zapewne zasługa Marcina Ostajewskiego ;)....

#860: Browar Stu Mostów – Wild: Vintage Sour Ale Blend 2019

31. urodziny, które obchodziłem w miniony weekend, to dobry moment, aby sięgnąć po to, co mam najlepsze w swoich piwnych zapasach. Z okazji niedawnych...

#445: De Proef/Mikkeller – Spontanyuzu

Lambiki, czyli powstające za sprawą fermentacji spontanicznej kwaśne piwa, należą do moich ulubionych. Oficjalnie określa się tak jedynie te piwa, które powstają w rejonie Payottenland...

#1051: Brofaktura – Peach Sour Witbier

Witbier to ciekawy, wywodzący się z Belgii styl, który - jak już wiele razy wspomniałem - w pewnym momencie praktycznie zniknął z piwnej mapy...