#572: Przystanek Tleń – Sour Cherry Wild Ale White Wine BA

Leżakowanie w beczkach po winie potrafi dać naprawdę ciekawe efekty. Oprócz typowo drewnianych nut, jak np. dębowa wanilina, wnoszą często aromaty typowe dla wina....

#726: Zarzecze/Funky Fluid – Funky Fruit

Browar Funky Fruit to jeden z tych browarów, po których piwa sięgam w zasadzie w ciemno. Miałem już z nim do czynienia kilkukrotnie i...

#665: Browar na Jurze/PINTA – Kwas Xy

Na moim blogu opisałem już tyle różnych piw, że coraz rzadziej już trafiam na nowe style. Myślę, że spokojnie mam już odhaczoną większość z...

#525: Łańcut – Das Is Kwass (z owocami)

Berliner weisse to jeden z najbardziej charakterystycznych niemieckich stylów piwa. Jest to trunek lekki i intensywnie kwaśny, przez co jest to świetny trunek na...

#1022: Miejski Browar Stargard – Orkiszowe Morela/Marakuja

Jak przez długi czas nie miałem do czynienia z piwami z Miejskiego Browaru Stargard, tak ostatnio dwukrotnie w krótkim czasie miałem okazję próbować warzonych...

Dzień Porteru Bałtyckiego w SŁODACH [minirecenzje #554-559]

Tegoroczny Dzień Porteru Bałtyckiego po raz pierwszy spędziłem poza domem. Zachęciła mnie do tego prapremiera bardzo ciekawego piwa, które trafiło do szczecińskiego multitapu SŁODY....

#494: Jan Olbracht/Piwoteka&Golem – Przedpiekle

Są w Polsce browary, na których jak dotąd nigdy się nie zawiodłem. Dziś zaprezentuję Wam owoc współpracy dwóch z nich - browarów: Piwoteka oraz...

#661: Incognito – Mango Wheat

Mango, oprócz marakui, to moje ulubione owoce tropikalne. Robią one robotę nie tylko w wersji przetworzonej, ale też i w świeżej - głównie za...

#664: Przystanek Tleń – Gose z Wiśniami

Gose to jeden z tych nielicznych tradycyjnych, klasycznych niemieckich stylów piwa, które są bardzo wdzięczne dla nowofalowych browarów rzemieślniczych, co miałem okazję zaobserwować m.in....

#203: Browar na Jurze – Malinowy Beret

Dziś Dzień Kobiet - z tej okazji postanowiłem sięgnąć po coś, co powinno posmakować przeciętnej kobiecie. Wiem, że wśród przedstawicielek płci przeciwnej jest naprawdę...

#1148: PINTA – Kwas Tau

Seria kwasów z Browaru PINTA dobiegła końca - po prostu skończył się grecki alfabet, z którego korzystano przy ustalaniu nazw kolejnych piw ;). Zwieńczeniem...

#682: Błonie/Raduga – Circus

Ostatnim piwem z mojego urlopowego zaopatrzenia w Lidlu jest Circus z Browaru Raduga. W teorii jest to piwo idealne na lato, gdyż mamy tu...

#239: ?/Hopster – Sour APA Marakuja

Lubię, jak na etykiecie piwa browar je warzący zamieszcza jak największą ilość informacji. Do tych podstawowych, które w mojej opinii powinny być uwzględnione, należą...

#760: Błonie/NOOK – Zaraz Wracam Marakuja

Rok 2019 był przełomowy dla kraftowych piw bezalkoholowych. Na rynku pojawiło się ich naprawdę sporo, czym browary pokazały, że nie brakuje im kreatywności. Okazało...

#785: Błonie/Brewery Hills – Banana Peach

Browar Brewery Hills mocno promuje puszki i na każdym kroku podkreśla zalety tego opakowania (a jest ich wiele). Jakiś czas temu jego ekipa wpadła...

Daj lajka! :)

2,275FaniLubię
1,759ObserwującyObserwuj
599ObserwującyObserwuj

Najnowsze artykuły:

Zamyka się Browar Lubicz

Zamyka się kolejny browar rzemieślniczy. Chodzi o Browar Lubicz, który w obecnej lokalizacji będzie działał jeszcze do 21 grudnia 2024 r.- Decyzja ta została...

Niedługo jesienna edycja Piwowarów

Targi Piw i Browarnictwa Piwowary świętują w tym roku swoje dziesięciolecie. Z tej okazji w jubileuszowym roku odbędzie się druga, tym razem październikowa edycja.Targi...

Amber wprowadza do oferty bezalkoholowy… porter bałtycki

Bezalkoholowy porter bałtycki to najnowsze piwo, które trafia do oferty Browaru Amber w ramach serii Po Godzinach. Ku zaskoczeniu wielu odbiorców twórcy tego piwa...

WHC Lab przejęło polskiego producenta drożdży

Polski producent drożdży Fermentum Mobile został sprzedany. Jak informuje Portal Spożywczy, od 1 października firma stała się przedstawicielstwem na kraje nadbałtyckie irlandzkiego WHC Lab.Fermentum...

Browar Dolina BoBRU mocno ucierpiał w powodzi. Ruszyła zbiórka

Po tym jak przez Jelenią Górę przeszła powódź, Browar Dolina BoBRU potrzebuje odbudowy. Właśnie ruszyła zbiórka, dzięki której można wesprzeć ekipę browaru w naprawie...

Najlepsze piwa w stylu fruit ale:

#177: Browar na Jurze – Wiśnia w Czekoladzie

Piwa z sokiem są często uważane za "kobiece", jednocześnie pogardzane przez facetów. Jest to podejście wielce krzywdzące, ponieważ taki trunek wcale nie musi być...

#732: Fortuna – Fortunatus II: Sour Cherry Wild Ale BA

Browar Fortuna ostatnimi czasy mocno się rozszalał. Mam tu na myśli oczywiście warzenie bardzo ciekawych piw. Duża w tym zapewne zasługa Marcina Ostajewskiego ;)....

#860: Browar Stu Mostów – Wild: Vintage Sour Ale Blend 2019

31. urodziny, które obchodziłem w miniony weekend, to dobry moment, aby sięgnąć po to, co mam najlepsze w swoich piwnych zapasach. Z okazji niedawnych...

#445: De Proef/Mikkeller – Spontanyuzu

Lambiki, czyli powstające za sprawą fermentacji spontanicznej kwaśne piwa, należą do moich ulubionych. Oficjalnie określa się tak jedynie te piwa, które powstają w rejonie Payottenland...

#1051: Brofaktura – Peach Sour Witbier

Witbier to ciekawy, wywodzący się z Belgii styl, który - jak już wiele razy wspomniałem - w pewnym momencie praktycznie zniknął z piwnej mapy...