#992: Kraftwerk – Easy Rider

Kraftwerk jest jednym z tych browarów, które w trakcie swojej historii drastycznie zmieniły filozofię działania. Startowali jako typowo kraftowy browar kontraktowy. Po uruchomieniu produkcji...

#937: ?/Majstersztyk – APAkalipsa

Po serii recenzji porterów bałtyckich przyszedł czas na zajęcie się piwami lekkimi, jasnymi. Pogoda ku temu obecnie sprzyja, mityczna "bestia ze Wschodu" póki co...

#920: Książęcy Browar Nysa – Szlakiem Czarownic: Żona Kata

Nazbierało mi się trochę piw niepasteryzowanych, które będę musiał w najbliższym czasie wziąć na warsztat, aby się nie przeterminowały. Ostatnio otrzymałem w prezencie dwa...

#905: Błonie/Szałpiw – White APA

Jednym z elementów piwnej rewolucji są hybrydy stylów. Pozwalają one połączyć cechy klasycznych piw z tymi nowofalowymi. Idealnym tego przykładem są: white IPA, czy...

#896: Browar Jana/Bespoke – Brustasza

Każdy szczeciński browar ma w moim serduszku specjalne miejsce, a że jest ich niewiele, to póki co w tym serduszku jest sporo luzu. Ostatnio...

#882: ?/Gryfus – Gryfi Stan

Przez długi czas piwny honor Szczecina ratowały jedynie browary restauracyjne. Pod względem kraftu miasto to było daleko w tyle za innymi dużymi miastami w...

#871: Nepomucen – Like a Forest

Mateusz Kupracz, główny piwowar Browaru Nepomucen, słynie z bardzo udanych eksperymentów w warzeniu piw ze gałęziami, czy też pędami drzew iglastych. Rozpoczął je jeszcze...

#853: Lubicz – American Pale Ale

Restauracyjny Browar Lubicz z Krakowa już raz zawitał do działu z recenzjami Chmielnika Jakubowego - przypomnę, że recenzowałem wtedy typowo klasyczne piwo, tj. Pszeniczne....

#845: Przystanek Tleń/Last Bell – Freedom for All

Browar Last Bell niedawno zadebiutował na Chmielniku Jakubowym. Był to udany debiut - piwo mi smakowało mimo kilku zastrzeżeń co do aromatu i wyglądu...

#832: Maryensztadt/Dziki Wschód – Wolny Duch

Piwa bezalkoholowe stają się coraz ważniejszą gałęzią działalności portalu Chmielnik Jakubowy. Zresztą to, co się dzieje w polskim krafcie, coraz bardziej sprzyja takiemu trendowi....

#806: BIAŁY – Chmielowy zAPAł

Browar BIAŁY zadebiutował na Chmielniku Jakubowym ponad półtora roku temu. Było to możliwe dzięki uprzejmości właściciela Sławomira Ignatiuka, który podesłał mi kilka piw. W...

#791: AleBrowar – Tea Dog

Jutro zaczyna się Wielki Tydzień - tradycyjnie jak co roku w tym czasie zrobię sobie całkowitą przerwę od piwa. Co prawda mam w zapasie...

#787: Łańcut – ALEKKO

W tych ciężkich czasach, z którymi wszyscy mamy do czynienia, trochę z przekory postanowiłem sięgnąć po lekkie piwo. Piwo pasujące do wiosny, która kilka...

#763: ?/Wrężel – Cardinal

Staram się trzymać rękę na pulsie, jeśli chodzi o nowe polskie piwa. Z uwagi na ogromną liczbę premier niemożliwym jest wręcz być na bieżąco...

#760: Błonie/NOOK – Zaraz Wracam Marakuja

Rok 2019 był przełomowy dla kraftowych piw bezalkoholowych. Na rynku pojawiło się ich naprawdę sporo, czym browary pokazały, że nie brakuje im kreatywności. Okazało...

Daj lajka! :)

2,275FaniLubię
1,759ObserwującyObserwuj
599ObserwującyObserwuj

Najnowsze artykuły:

Niedługo jesienna edycja Piwowarów

Targi Piw i Browarnictwa Piwowary świętują w tym roku swoje dziesięciolecie. Z tej okazji w jubileuszowym roku odbędzie się druga, tym razem październikowa edycja.Targi...

Amber wprowadza do oferty bezalkoholowy… porter bałtycki

Bezalkoholowy porter bałtycki to najnowsze piwo, które trafia do oferty Browaru Amber w ramach serii Po Godzinach. Ku zaskoczeniu wielu odbiorców twórcy tego piwa...

WHC Lab przejęło polskiego producenta drożdży

Polski producent drożdży Fermentum Mobile został sprzedany. Jak informuje Portal Spożywczy, od 1 października firma stała się przedstawicielstwem na kraje nadbałtyckie irlandzkiego WHC Lab.Fermentum...

Browar Dolina BoBRU mocno ucierpiał w powodzi. Ruszyła zbiórka

Po tym jak przez Jelenią Górę przeszła powódź, Browar Dolina BoBRU potrzebuje odbudowy. Właśnie ruszyła zbiórka, dzięki której można wesprzeć ekipę browaru w naprawie...

Jak zorganizować idealny obiad weselny w restauracji

Organizacja obiadu weselnego to jedno z kluczowych zadań, które stoi przed przyszłymi małżonkami. Wybór odpowiedniego miejsca i menu może znacząco wpłynąć na atmosferę całego...

Najlepsze w stylu american pale ale:

#587: Profesja – Pilot

Ostatnio miałem trochę mniej czasu na recenzowanie piw, a kilka już wypitych czeka w kolejce. Trzeba więc się sprężyć :). Dziś zajmę się piwem...

#247: Wąsosz/Szałpiw – Kociamber

Dziś na blogu zajmę się piwem o intrygującej nazwie Kociamber, które na rynku pojawiło się w lipcu 2015 r. (jejuś, to już dwa lata!)....

#845: Przystanek Tleń/Last Bell – Freedom for All

Browar Last Bell niedawno zadebiutował na Chmielniku Jakubowym. Był to udany debiut - piwo mi smakowało mimo kilku zastrzeżeń co do aromatu i wyglądu...

#190: Jan Olbracht Rzemieślniczy/Piwoteka – Limonka Hooligans

Browar Piwoteka zdążył już zasłynąć dziwnymi pomysłami na dodatki do piwa - wszak na swoim koncie mają już takie cymesy jak grodziskie z boczkiem,...

#699: Zarzecze/Browar Mistrzowie Smaku – Craft Kingdom Brewery Tea Valley

W poprzedniej recenzji zajmowałem się piwem z dodatkiem herbaty i laktozy. Dziś pozostanę w bardzo podobnych klimatach, ponieważ kilka dni temu otrzymałem przesyłkę od...