Premiera Gryfusa i odwiedziny 2 szczecińskich browarów [minirecenzje 629-639]
Sobotnia (11 maja) premiera nowego browaru kontraktowego ze Szczecina - nie mogłem przeoczyć tej okazji, aby po raz kolejny odwiedzić szczeciński multitap SŁODY. Niestety,...
#339: ?/BERHET – Kaliber
Dwa tygodnie temu miałem okazję recenzować całkiem przyzwoite american pale ale prosto ze Słowacji, które otrzymałem w prezencie od Wykopowicza używającego nicku bijotai. Dziś zajmę...
#895: PINTA – Oto Mata IPA
Odkąd Browar PINTA przeniósł się na swoje, tj. do browaru w Wieprzu, docierają do mnie sygnały, jakoby spadła jakość piw tego najbardziej znanego polskiego...
#43: Wąsosz/Deer Bear – Hoppy Meal
Dziś na moim blogu piwo z toruńskiego browaru kontraktowego Deer Bear, który zadebiutował na ubiegłorocznej edycji Poznańskich Targów Piwnych. Jest to Hoppy Meal - american IPA...
#369: Waszczukowe – Ruda Maruda
Browar Waszczukowe od grudnia 2017 r. warzy już na swoim. W browarze w Czarnej Białostockiej zamontowana została warzelnia 20 hl i siedem tanków. Pierwsze...
Dzień Porteru Bałtyckiego w SŁODACH [minirecenzje #554-559]
Tegoroczny Dzień Porteru Bałtyckiego po raz pierwszy spędziłem poza domem. Zachęciła mnie do tego prapremiera bardzo ciekawego piwa, które trafiło do szczecińskiego multitapu SŁODY....
#108: Browar na Jurze/PINTA – Brett IPA
Jeszcze nie tak dawno wyznacznikiem tzw. nowej fali w piwowarstwie były amerykańskie odmiany chmielu. Dziś, wśród browarów rzemieślniczych, przestało to być czymś wyjątkowym, dlatego...
#124: Browar na Jurze/PINTA – Atak Chmielu
Jak pewnie zauważyliście, raz na jakiś czas bardzo lubię sięgać po piwa, które są dostępne już od lat na polskim rynku. Dziś zatem chciałbym...
#285: Pivovara Medvedgrad – Fakin IPA
Dziś kolejna piwna pamiątka, którą przywiozłem z tegorocznego urlopu spędzonego w Chorwacji. W tym roku sporym dla mnie zaskoczeniem była dość spora dostepność ciekawszych,...
#131: Stary Browar Kościerzyna/Hopkins – Ghetto Gospel
Ostatnio na polskim rynku wyjątkowo szczodrze wysypało piwami w stylu west coast IPA - głównie dlatego, że ta odmiana amerykańskiego wariantu IPA świetnie pasuje...
#602: Bytów/Olimp – Panakeja (yerba mate)
Kofeina - ostatnio doszedłem do wniosku, że ciężko mi bez niej funkcjonować. Uwielbiam dobrej jakości herbatę - zwykle zieloną i oolong, ale też lubię...
#319: Stone Berlin – Stone IPA
Gdy polski kraft coraz poważniej przymierza się do rozlewu piwa do puszek, w niemieckich hipermarketach bez większych problemów można trafić krafty w aluminiowym opakowaniu....
#749: Bojanowo – Bojan AIPA
Pomimo niezbyt pozytywnego podejścia Marka Jakubiaka do nowofalowych stylów piwa w portfolio należących do Jakubiaków browarów nie mogło zabraknąć ipy. AIPA warzona jest zarówno...
#477: Incognito – Rice IPA
Ryż do piwa nie wnosi zbyt wiele. W odróżnieniu od innych zbóż zawiera głównie cukry proste, które są bardzo dobrze fermentowalne przez drożdże, które...
#753: Nepomucen/Browar Odrzański – Kapitan
Gdy w połowie grudnia zadebiutował na Chmielniku Jakubowym Browar Odrzański, degustację mocno zepsuł obecny w Rusałce diacetyl. Dziś inicjatywa Krzysztofa Czechanowskiego będzie mieć szansę...





![Premiera Gryfusa i odwiedziny 2 szczecińskich browarów [minirecenzje 629-639]](https://www.chmielnik-jakubowy.pl/wp-content/uploads/2019/05/60026329_2171895976251931_2558173231206891520_o-150x150.jpg)




![Dzień Porteru Bałtyckiego w SŁODACH [minirecenzje #554-559]](https://www.chmielnik-jakubowy.pl/wp-content/uploads/2019/01/IMG_20190119_172223-150x150.jpg)


















