Na początku każdego miesiąca będę dla Was przygotowywał podsumowanie piw degustowanych w ciągu ostatnich 30 dni. Ma ono formę zestawienia, które zostało podzielone na kilka kategorii, w których przyznawane będzie jedno wyróżnienie. Na koniec roku planuję zrobić roczny ranking, oparty na tych publikowanych co miesiąc – w każdej kategorii wyróżnię wtedy po 3 piwa.
Październik okazał się czasem nadrabiania pourlopowych zaległości. Dział recenzji na moim blogu został wówczas zdominowany przez stosunkowo lekkie piwa – ciekawostką jest to, że zarówno przy najmocniejszych, jak i najsłabszych piwach października, dokładnie te same parametry miały po dwa piwa. Podobna sytuacja miała miejsce w przypadku najlepiej ocenionego przeze mnie piwa – ocenę 4,3/5 w ubiegłym miesiącu przyznałem w dwóch przypadkach. Miałem przez to niezłą zagwozdkę przy zamieszczaniu informacji o najlepszym piwie ubiegłego miesiąca w prawej kolumnie strony – mam tam miejsce tylko na jedno zdjęcie, więc musiałem coś z tym fantem zrobić – szczególnie że taka sytuacja zdarzyła się u mnie dopiero po raz pierwszy. Koniec końców zamieściłem tam zdjęcie piwa, które lepiej zapadło mi w pamięć, a okazał się nim WRCLW Schöps z Browaru Stu Mostów.
We październiku 2016 r. wyróżnienia otrzymali:
Najlepsze piwo października: ex aequo WRCLW Schöps z Browaru Stu Mostów i Summertime z Browaru Hopkins – 4,3/5
Najmocniejsze piwo października: Fulir Tamno z Browaru Pivionica – 6% alk
Najbardziej ekstraktywne piwo października: ex aequo WRCLW Schöps z Browaru Stu Mostów i Fulir Tamno z Browaru Pivionica – 14,5° Plato
Najmniej ekstraktywne piwo października: ex aequo Roo Ride z AleBrowaru i ART+ 8 z kooperacji Browaru Stu Mostów i BRLO – 9° Plato
Najbardziej nachmielone piwo października: Single Hop Citra (IPA Style) z Browaru Kabinet – 54 IBU
Ranking poprzedniego miesiąca (kliknij, aby zobaczyć)
We październiku opublikowałem 14 recenzji (o 4 więcej niż we wrześniu), a średnia ocena wyniosła 3,90 (0,02 mniej niż w poprzednim miesiącu). Degustowane piwa miały średnio 12,02% ekstraktu (0,33 punktu procentowego mniej niż w poprzednim miesiącu), a alkoholu 4,85% (0,18 punktu procentowego więcej niż poprzednio).