Polskie Stowarzyszenie Browarów Rzemieślniczych rozpoczęło prace nad oficjalną definicją browaru rzemieślniczego. Na ostatnim walnym zgromadzeniu stowarzyszenia opracowano jej wstępną formułę.
Przygotowany przez PSBR projekt brzmi:
który jednocześnie:
JAKOŚĆ PRODUKTU stawia na pierwszym miejscu
W procesie produkcji piwa używane są przede wszystkim tradycyjne surowce piwowarskie: woda, słód, drożdże, chmiel oraz najlepsza i najbardziej aktualna piwowarska wiedza.
jest znany z LUDZI tworzących piwa,
Piwowar lub osoba odpowiedzialna za produkcję są znane z imienia i nazwiska i są osiągalni dla klienta końcowego. Zazwyczaj te same osoby reprezentują browar na zewnątrz.
jest INNOWACYJNY
Poprzez ustawiczną pracę nad rozwijaniem receptur i technologii produkcji przyczynia się do rozwoju wiedzy piwowarskiej. Browar dba o merytoryczne doskonalenie i samodoskonalenie swojej załogi.
jest NIEZALEŻNY
Nie jest powiązany osobowo (ta sama osoba zasiadająca we władzach podmiotu) lub kapitałowo z innym podmiotem produkującym (napoje alkoholowe) piwo, niebędącym browarem rzemieślniczym.Polskie Stowarzyszenie Browarów Rzemieślniczych
Została ona oparta przede wszystkim na wartościach, którymi polscy kraftowcy kierują się warząc piwo. Podkreślone zostało znaczenie konkretnych ludzi, a także niezależność rzemieślniczych inicjatyw.
Powyższy projekt to tylko wstęp do dalszej dyskusji. Co o niej sądzicie? Co byście w niej zmienili? Dajcie znać w komentarzach :).