Premierą trunku, którego chyba w Polsce komercyjnie jeszcze nie produkowano – czyli braggotem, Browar PERUN ma zamiar uczcić start ich nowego, stacjonarnego browaru. Braggot Barleywine zadebiutuje już jutro, 23 lutego, w warszawskim Qufel Beer Park. O tym, że jest nowa warzelnia jest już na ostatniej prostej przed uruchomieniem, pisałem jakiś czas temu w osobnym wpisie. Dziś napiszę kilka słów na temat premierowego trunku.
Braggot to hybryda piwa i miodu pitnego. Teoretycznie większość jego składu surowcowego powinien stanowić miód, jednak w Polsce rodzi to problemy związane z akcyzą. Z tego powodu w interpretacji PERUNa ponad 50% „zasypu” stanowi słód. Do produkcji tego trunku użyto ponad tonę miodu – 800 kg gryczanego i 300 kg wielokwiatowego – w połączeniu z zasypem słodowym (w którym znalazły się m.in. słód żytni oraz płatki owsiane) dało to brzeczkę o gęstości 25° Plato i zawartość alkoholu na poziomie 12,4%. Jako, że po miody pitne sięgam dość często (choć głównie po te „koncernowe” z APISu) to pomysł Browaru PERUN bardzo mi odpowiada i będę na braggota polował – jestem bardzo ciekaw efektu.
Premiera Braggot Barleywine – wydarzenie na Facebooku:
https://www.facebook.com/events/223095048097764/
Jeśli chodzi o browar, to, z tego co wiem, warzelnia została już „rozdziewiczona” i pierwsze piwo zostało na niej uwarzone. Nowy zakład piwowarski znajduje się w Budziszynie – wsi położonej niedaleko podwarszawskiego Grójca – nad niewielkim jeziorkiem, pośród pól i sadów. Na miejscu zamontowano warzelnię o wybiciu 40 hl.