Browar Kormoran ujawnił ostatnią niewiadomą dotyczącą Doppelbocka – piwa uwarzonego we współpracy z Tomaszem Janiakiem i firmą PolishHops z okazji 10. urodzin bloga Browarnik Tomek.
Do połowy warki tego nachmielonego eksperymentalną polską odmianą chmielu Zibi piwa dodany został kwiat hibiskusa – składnik wykorzystywany przede wszystkim przy produkcji owocowych herbatek.
– Dzięki temu mamy element szlachetnej kwasowości, która dobrze kontruje wybitną słodowość tego piwa – mówi Paweł Błażewicz z Browaru Kormoran. – Słodowość, karmelowość, opiekane, melanoidynowe elementy z piwa z owocowością i delikatną kwasowością pochodzącą z hibiskusa – dodaje.
Piwo to trafi do sklepów na początku listopada. Będzie dostępne w zestawie z okolicznościowym szkłem, w dwupaku znajdziemy wersję podstawową oraz tę z dodatkiem hibiskusa.
Więcej informacji: