![](https://www.chmielnik-jakubowy.pl/wp-content/uploads/2020/11/kooperacja-maltgarden-pinta.jpg)
Dwa imperialne pastry stouty uwarzone w dwóch różnych browarach według tej samej receptury na piwo bazowe, ale z różnymi dodatkami, powstały w ramach kooperacji PINTY i Maltgardena.
W Browarze PINTA powstało zatem piwo z dodatkiem kakao w trzech formach: pokruszonego ziarna, całego ziarna oraz proszku kakaowego. Natomiast w Bytowie, gdzie warzy Maltgarden, powstał imperial pastry stout z wanilią w trzech postaciach: całych lasek wanilii burbońskiej z Madagaskaru, ekstraktu z wanilii oraz kawioru waniliowego.
Reklama
![](https://www.chmielnik-jakubowy.pl/wp-content/uploads/2020/11/123597486_2722349041365935_1132135524989574281_o.jpg)
Oba piwa mają 30° Plato ekstraktu. Różnią się nieznacznie zawartością alkoholu – interpretacja PINTY ma 9,5% alkoholu, natomiast Maltgardena – 9,7%.
Reklama